Baobab z Bílé Lhoty se dostal do finále ankety Strom roku 2015

22. 05. 2015

Do finále celostátní ankety Strom roku 2015 postoupilo dvanáct finalistů, mezi nimi také dub z Bílé Lhoty tvarem připomínající baobab. Přibližně 350 let starý dub bude v následujících měsících bojovat o přízeň a finanční podporu veřejnosti. Finálové hlasování, které začne 15. června, je totiž zpoplatněné a jeho výtěžek navrhovatelé využijí k odbornému ošetření stromu a zpřístupnění místa, kde roste. Oblíbenou anketu letos již po čtrnácté pořádá Nadace Partnerství. Podrobnosti o anketě jsou dostupné na www.stromroku.cz.

„Letos jsme obdrželi celkem 70 návrhů na Strom roku, z toho šest bylo z Olomouckého kraje. Z došlých přihlášek odborná porota vybrala dvanáct finálových stromů s nejzajímavějším příběhem, které se zúčastní zpoplatněného hlasování. Výtěžek charitativní ankety pak budou moci navrhovatelé finalistů použít k arboristickým ošetřením, většímu zviditelnění stromů nebo novým výsadbám,“ říká koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Mezi finalisty Stromu roku 2015 se probojoval také „Bělohotský baobab“ - dub letní, který díky svému mohutnému kmeni na první pohled vypadá jako známá africká dřevina. Roste u cesty z Bílé Lhoty do Měníka a podle pověsti jej vysadili na památku zavražděného mládence. Jiná legenda vypráví, že u stromu kdysi přepadli dívku. Modlitba k Panně Marii ženu zachránila, a tak koupila svatý obrázek a pověsila jej na kmen. Od té doby se tomu místu přezdívá „U obrázku“. „Dub potřebuje odborně ošetřit, a proto ho fanoušci přihlásili do ankety. Výtěžek hlasování by kromě péče věnovali také na odstranění náletu, vytvoření informační cedule o dubu nebo umístění lavičky,“ uvádí Andrea Krůpová, která plánuje strom společně s fotografkou Lenkou Grossmannovou navštívit v pátek 22. května (od 15:00 do 17:00 hodin). Z fotografií pak vznikne putovní výstava.

Hlasování o Strom roku 2015 nadace spustí 15. června, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů včetně informace o tom, jak je podpořit. Hlasování potrvá až do 10. října a slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 20. října u příležitosti Dne stromů. Vítězný strom kromě titulu navíc získá poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2016.

Zdroj: Nadace Partnerství


Poslední změna 22. 05. 2015 07:15:35