Bájná výstava Šangri-la nabízí pohledy do Nepálu, Indie, Búthánu a Tibetu

18. 11. 2013

Unikátní výstava, která představuje magickou cestu za bájným údolím věčného štěstí Šangri-la, skrytým údajně v nitru Himaláje, zavede návštěvníky do světa mýtů, přírodních krás i života obyčejných lidí z Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie. Akce se koná pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

“Jedná se o největší autorskou výstavu svého druhu ve střední Evropě. Expozice jsou sestaveny z autentických předmětů, lze se jich dotýkat a prohlížet si je z bezprostřední blízkosti. Naplnily by sedm velkých kamionů,” podotkl autor výstavy, známý cestovatel a dobrodruh Rudolf Švaříček.

Zájemci tak mohou spatřit bubínky z lidských lebek, procházet se tropickým pralesem, indickou ulicí nebo prozkoumat tibetské domky s vnitřní projekcí.

Expozici mnoha vděčných zážitkových instalací provází stovky velkoplošných fotografií instalovaných moderně i netradičně, nechybí ani tisíce cenných sbírkových předmětů. „Touha nalézt ztracený ráj je stará jako lidstvo samo. Středomoří si vysnilo bájnou Atlantidu, křesťanská Evropa posunula ráj na nebesa, která si zasloužíme až po smrti. Himaláj to má jednodušší, ukrývá sen Šangri-la. Krajina opojné blaženosti a věčného blahobytu leží pod ledovým trůnem božstev. V nejvyšších a nejzajímavějších horách, jaké lidská fantazie dokáže vymyslet,“ doplnil Rudolf Švaříček.

Samostatná část expozice je věnována našim nejznámějším cestovatelům Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi a také výstupům na sedm nejvyšších hor světa.

Více informací najdete na www.sangri-la.cz.

plakat.jpg


Poslední změna 18. 11. 2013 07:56:18