Archiv aktualit

14.03.2024 - Staňte se součástí příběhu. Hledá se nová vesnice roku

O prestiž a také o statisíce korun se mohou utkat obce, které se přihlásí do letošního ročníku soutěže Vesnice roku. Příběh této ankety se začal psát už před osmadvaceti lety a letošní ročník odstartoval na začátku března v Senátu. Soutěžící se mohou hlásit do 26. dubna.

16.01.2024 - Kraj vydal dvě nové publikace – představují významné firmy a regionální výrobky

Olomoucký kraj vydal dvě nové publikace, které se zaměřují na podporu místního podnikání a regionální produkci. Kniha Významné firmy Olomouckého kraje prezentuje nejúspěšnější podniky a významné zaměstnavatele působící na území kraje. Katalog regionální produkce v Olomouckém kraji se zaměřuje na propagaci místních výrobků a produktů.

18.08.2023 - Čechy pod Kosířem si převzaly ocenění v soutěži Vesnice roku Olomouckého kraje

Čechy pod Kosířem si ve středu 16. srpna převzaly ocenění za vítězství v soutěži Vesnice roku Olomouckého kraje. Obec na Prostějovsku si přízeň hodnoticí poroty získala především promyšlenými investicemi a bohatým společenským životem.

06.06.2023 - Čechy pod Kosířem výhru nečekaly. Teď jsou krajskou vesnicí roku

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2023 putuje do Čech pod Kosířem na Prostějovsku. V obci, která je úzce spjatá se zámeckým parkem, hasičským muzeem a Muzeem kočárů, žije více než tisíc obyvatel. Vyhlášení výsledků krajského kola se uskutečnilo v pondělí 5. června v budově sídla hejtmanství.

12.04.2023 - Nestyďte se přiznat, že jste skvělí. Hlaste se do Vesnice roku

Také letos se obce mohou hlásit do soutěže Vesnice roku. Právě odstartoval její už sedmadvacátý ročník a přihlášky se podávají do 28. dubna. Smyslem je ocenit vesnice, které jsou činorodé a hezky pečují o své obyvatele i okolí. Na vítěze čeká zajímavá finanční odměna.

12.01.2023 - Kraj znovu pomůže s rozvojem venkova

Hejtmanství přispěje na obnovu venkova. Ze svého rozpočtu rozdělí žadatelům třicet sedm miliónů korun. Kraj tím podpoří zlepšení kvality života venkovských oblastí, zvýšení atraktivity a dostupnosti vesnic.

05.01.2023 - Kraj letos znovu podpoří regionální výrobce i farmáře

Úzká spolupráce mezi Olomouckým krajem a výrobci regionálních produktů bude pokračovat i v roce 2023. Hejtmanství totiž prostřednictvím zvláštního dotačního programu znovu přispěje na značení regionálních výrobků. Pomůže i s jejich prodejem, a to formou podpory tradičních farmářských trhů.

25.08.2022 - Zlatá stuha a titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2022 zdobí Slatinice

Potvrzeno. Zlatá stuha za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku 2022 je od středečního odpoledne 24. srpna ve Slatinicích. Starosta obce Ondřej Mikmek ji společně s diplomem a šekem na dvě stě tisíc korun převzal během slavnostního vyhlášení z rukou náměstků hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínka a Jana Šafaříka. Dalšími zástupci kraje, kteří akci podpořili, byli náměstci Dalibor Horák a Michal Zácha a také radní Aleš Jakubec a Martin Šmída.

24.06.2022 - Kraj se změnil k hezčímu. Výstava přináší 12 důkazů

Pohádka o tom, jak se z ošklivého káčátka stala krásná labuť, pokračuje i letos – a opět formou putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova. Ta mapuje osudy zanedbaných staveb, památek ale i dalších veřejných prostor, které prošly zásadní opravou. Na velkoformátových fotografiích se letos lidem představí tucet míst z Olomouckého kraje.

15.06.2022 - Krajskou vesnicí roku jsou Slatinice

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2022 putuje do Slatinic na Olomoucku. V obci, která je úzce spjatá se zdravou pramenitou vodou a lázeňstvím, žije více než patnáct set obyvatel. Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku se uskutečnilo ve středu 15. června.