Velká Střelná - štoly

Velká Střelná - štoly, netopýr velký
Velká Střelná - štoly, pohled na odval
Velká Střelná - štoly, netopýr brvitý

» Katastrální území

    Hrubá Voda

» Rozloha

    0,04 ha

» Předmět ochrany

    netopýr brvitý (Myotis emarginatus)
    netopýr velký (Myotis myotis)

» Charakteristika

Lokalita se nachází 0,5 km východně od železniční stanice Hrubá Voda, na jihozápadním úbočí Jasanového hřbetu, nad levým břehem řeky Bystřice. Jedná se o komplex tří nad sebou paralelně ražených štol na podpovrchovou těžbu břidlice, které jsou vzájemně propojeny prudce klesajícími, zakládkami vyloženými, chodbami. Ve čtvrtém nejspodnějším patře do roku 2002 probíhala těžba. Každým patrem prochází centrální chodba, která v horních dvou patrech tvoří další vertikálně větvené prostory. Na zimovišti bylo zatím zjištěno 11 druhů letounů (Chiroptera) a běžné druhy fauny bezobratlých v jeskyních. Vedle netopýra brvitého a velkého zde zimuje např. vrápenec malý (Rhinolophus hipposideros).

» Péče o lokalitu

Pro tuto lokalitu je nejdůležitější provedení zajištění hlavního vchodu do důlního díla tak, aby bylo přístupné zimujícím letounům a zároveň byla umožněna kontrola tohoto významného zimoviště.

» Význam lokality

Jedná se o jedno z pěti nejvýznamnějších zimovišť netopýra brvitého (Myotis emarginatus) v České republice. Pro netopýra velkého (Myotis myotis) je tato lokalita zimovištěm regionálního významu.

Poslechněte si netopýry

Soubor typu mp3Netopýr velký(1,2 MB)stáhnout
Soubor typu mp3Netopýr brvitý(1,4 MB)stáhnout

Mapa lokality

Mapa evropsky významné lokality Velká Střelná - štoly

Další fotografie

Velká Střelná - štoly, netopýr brvitý


Poslední změna 11. 05. 2015 16:26:18