Údolí Bystřice

Údolí Bystřice, přástevník kostivalový
Údolí Bystřice, interiér lesa v přírodní rezervaci Hrubovodské sutě
Údolí Bystřice, sadec konopáč je živnou rostlinou pro přástevníky

» Katastrální území

Hlubočky, Hrubá Voda, Jívová, Pohořany na Moravě, Posluchov

» Rozloha lokality

751 ha

» Předmět ochrany

Chasmofytická vegetace silikátových skalnatých svahů
Bučiny asociace Luzulo-Fagetum
Bučiny asociace Asperulo-Fagetum
Lesy svazu Tilio-Acerion na svazích, sutích a v roklích*
přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria *)
 
(symbol * označuje typy přírodních stanovišť a prioritní druhy)

» Charakteristika

Zachovalé lesní porosty převážně květnatých a acidofilních bučin, maloplošně také suťových lesů, na jihu dubohabřin a suchých acidofilních doubrav, v údolí řeky Bystřice mezi Smilovským mlýnem a Hlubočkami.  V nivě řeky Bystřice se maloplošně vyskytují zbytky mezofilních a vlhkých luk. Přírodní komplex leží na jihovýchodním okraji Nízkého Jeseníku, v geomorfologickém podcelku Domašovská vrchovina. Majoritní část území se rozkládá na svazích východně od řeky Bystřice. Na jižním okraji Hrubé Vody lokalita přesahuje i do levé části údolí Bystřice. Svahy jsou orientované převážně k SV až JV se sklony 20-30 i více stupňů, v některých úsecích se skalními útvary, mrazovými sruby a balvanovitými proudy.

» Péče o lokalitu

V lesních porostech je nutné nesnižovat celkové zastoupení a počet původních druhů dřevin, udržovat jejich populace v početnosti a věkové struktuře umožňující jejich další obnovu. Vyloučit rozšiřování nepůvodních druhů nebo kříženců dřevin, schopných vyvolat erozi genofondu původních druhů dřevin. Je vhodné jemnějšími způsoby obnovy lesa udržovat nebo vytvářet rozrůzněnou věkovou a prostorovou strukturu lesa (např. zakládáním menších obnovných prvků, ponecháváním nedomýcených jedinců či skupin původních druhů dřevin atd.). Pro ochranu populace přástevníka kostivalového je nutné omezit používání nevhodného chemického posypu na komunikaci v blízkosti výskytu motýla (druh se koncentruje do příkopů podél silnice).  

» Význam lokality

Květnaté bučiny jsou různého stáří, jedno až dvouetážové porosty se slabě vyvinutým keřovým patrem s dominantním bukem lesním a s příměsí javoru klenu, javoru mléče či lípy velkolisté ve stromovém patře. Velmi cenné jsou porosty s vyšším podílem jedle bělokoré, někde hojně zmlazující. Azonálně se na strmých skeletnatých svazích vyskytují suťové lesy. Na jihu území přecházejí bučiny v dubohabřiny. Jedná se o přechodné typy mezi karpatskými a hercynskými dubohabřinami. Celkově lze říct, že se jedná se o ekologicky stabilní území se zastoupením typických i vzácných rostlinných a živočišných druhů. V území jsou četné pozůstatky po důlní činnosti, v některých štolách se nachází bohaté populace letounů.

Další fotografie

Údolí Bystřice, v území jsou časté bučiny


Poslední změna 27. 05. 2015 13:53:11