Týn nad Bečvou

Týn nad Bečvou, svinutec tenký
Týn nad Bečvou, typický biotop svinutce tenkého
Týn nad Bečvou, pohled na lokalitu

» Katastrální území

    Slavíč, Týn nad Bečvou

» Rozloha

    2,7 ha

» Předmět ochrany

    svinutec tenký (Anisus vorticulus)    

» Charakteristika

Soustava čtyř drobných tůní, nacházejících se asi 1,5 km severovýchodně od Týna nad Bečvou. Ge­­­­­­­­­o­logické podloží tvoří kvartérní říční sedimenty. Lokalita se nachází ve sníženině – Bečevské nivě, která je součástí Moravské brány. Tůně vznikly zavodněním depresí na dně rozsáhlejší štěrkovny, jejichž maximální hloubka se pohybuje okolo 1,5 m. Jsou v různé míře zarostlé růžkatci (Ceratophyllum sp.) a vodním morem kanadským (Elodea canadensis). Předmětem ochrany je drobný vodní plž – svinutec tenký. Patří mezi plicnaté spodnooké plže, kteří druhotně osídlili sladkovodní prostředí. Aby mohli doplnit zásoby kyslíku, musí se vynořovat nad hladinu. Svinutec tenký je velmi vzácný druh a svým výskytem je vázán právě na zarostlé stojaté eutrofní tůně v nivách velkých řek a odstavená ramena se spletí vodního rostlinstva. Výjimečně se vyskytuje i v rybnících nebo hustě zarostlých drobných pískovnách. Zřejmě je náročnější na obsah vápníku. Živí se nárosty řas a odumřelými částmi rostlin. Je obojetného pohlaví.

» Péče o lokalitu

Je doporučováno provádět občasnou redukci náletu dřevin a hloubení dalších tůní na dně štěrkovny. Je totiž nutno potlačit sukcesní vývoj na lokalitě – zazemňování tůní a zarůstání jejich okolí náletem dřevin. Obecně je žádoucí neprovádět nevhodné zásahy do vodního režimu v širším území, aby nedocházelo k poklesu hladiny spodní vody, což by mohlo způsobit až likvidaci lokality.

» Význam lokality

Jedná se o jednu z přibližně deseti lokalit svinutce tenkého v České republice a současně jedinou známou lokalitu v povodí Bečvy. Na střední Moravě se tento druh vyskytuje už jen v přírodní rezervaci Plané loučky v CHKO Litovelské Pomoraví, severně od Olomouce.

Mapa lokality

Mapa evropsky významné lokality Týn nad Bečvou


Poslední změna 11. 05. 2015 15:04:42