Šumárník

Šumárník, štěrbinová vegetace vápnitých skal
Šumárník, mozolka skalní

» Katastrální území

    Adolfovice

» Rozloha

    0,86 ha

» Předmět ochrany

    mozolka skalní (Mannia triandra)

» Charakteristika

Lokalitu tvoří skalnatý vrchol Šumný (1073 m n. m.), který se nachází na bočním hřbetu směřujícího východně od Šeráku, od něhož je vzdálen asi 1,3 km. Jedná se o vrcholový skalní útvar s menšími skalkami na svahu (mrazové sruby) tvořený erlány. Z hlediska bioty je lokalita mozaikou horských klenových bučin, subalpínských vysokostébelných trávníků a štěrbinové vegetace vápnitých skal a drolin. Předmět ochrany mozolka skalní (Mannia triandra) roste na kontaktu vegetace štěrbin bázemi bohatých skal s lomikámenem vždyživým (Saxifraga paniculata), sleziníkem zeleným (Asplenium viride) a vysokobylinnou loukou společenstva Bupleuro-Calamagrostietum arundinaceae. Tato významná botanická lokalita je chráněna od roku 1998 jako stejnojmenná přírodní rezervace. Území navazuje na NPR Šerák-Keprník.

» Péče o lokalitu

Na lokalitě je třeba zachovat stávající podmínky. Populace druhu roste na sukcesně zablokovaném stanovišti, kde nehrozí zarůstání bylinami či dřevinami, proto v současné době není nutný speciální management. Pro přežití druhu je nutná přirozená disturbance (pomalé svahové pohyby a sešlap zvěří).

» Význam lokality

Jediná recentně známá lokalita játrovky mozolky skalní (Mannia triandra) v ČR. Výskyt druhu byl na lokalitě potvrzen v roce 2000 po 45 letech od posledního historického nálezu a přítomná populace je od roku 2000 pravidelně každoročně monitorována. Jedná se o významnou botanickou lokalitu se zastoupením vápnomilných druhů.

Mapa lokality

Mapa evropsky významné lokality Šumárník


Poslední změna 05. 05. 2015 15:26:58