Písečná - mokřad

Písečná - mokřad, kuňka žlutobřichá
Písečná - mokřad, pohled na vytvořené tůně
Písečná - mokřad, kuňka žlutobřichá - více než 50% břicha pokrývá žlutá barva

» Katastrální území

    Písečná u Jeseníka

» Rozloha

    7,5 ha

» Předmět ochrany

    kuňka žlutobřichá (Bombina variegata)

» Charakteristika

Lokalita se nachází v obci Písečná za obecním úřadem. Území se nachází na levém břehu říčky Bělé, která zde vymodelovala ploché údolí, jehož podloží je tvořeno čtvrtohorními sedimenty. Z geomorfologického hlediska se nacházíme ve Zlatohorské vrchovině, v podcelku Bělská pahorkatina. Jedná se o dosti podmáčené území – bývalé pastviny, na kterých po několik desetiletí docházelo k samovolnému vývoji (tzv. sukcesi), protože o jeho obhospodařování nebyl zájem. Území se stalo útočištěm pro velkou řadu druhů vzácných organismů, které v okolní zemědělsky využívané ani sídelní krajině přežít nemohou. Dnes jsou tyto bývalé pastviny porostlé olšinou a jasanovo-olšovým luhem. Lokalitou protéká několik bezejmenných vodních toků a v nedávné době v jižní části území byla část plochy odlesněna a byly zde vyhloubeny tůně. Ty jsou domovem nejen pro kuňku žlutobřichou, ale i pro další druhy obojživelníků a živočichů i rostlin, vázaných na vodní a mokřadní prostředí. V této lokalitě byl potvrzen výskyt i dalších zvláště chráněných živočichů. V pramenné a lesem souvisle pokryté severní části jsou dobré životní podmínky pro mloka skvrnitého (Salamandra salamandra) nebo rosničku zelenou (Hyla arborea).   

» Péče o lokalitu

Vzhledem k tomu, že kuňka žlutobřichá vyžaduje především tůně v časnějších stádiích sukcese, je nezbytné provádět pravidelnou obnovu tůní. Vždy však ponechat část tůní bez zásahu. Dále je doporučováno odstranění dřevin, a tedy prosvětlení jižní části území, aby se voda v tůních dostatečně prohřívala, a tím byly zajištěny vhodné podmínky pro vývoj vajíček i larev obojživelníků. Na vhodných místech lze vytvářet další nové tůně. Dalším doporučeným opatřením je vlastní revitalizace drobného vodního toku protékající územím.

» Význam lokality

Jedná se o významnou lokalitu pro kuňku žlutobřichou. Vzhledem k charakteru území, předmětu ochrany a umístění blízko školského zařízení se nabízí využití této lokality k praktické ekologické výchově.

Poslechněte si kuňky

Soubor typu mp3Kuňka obecná(1,1 MB)stáhnout
Soubor typu mp3Kuňka žlutobřichá(955,8 kB)stáhnout

Mapa lokality

Mapa evropsky významné lokality Písečná - mokřad


Poslední změna 11. 05. 2015 16:07:09