Operační program URBACT II

Operační program URBACT II je programem Iniciativy Evropské komise pod Cílem 3 financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

OP URBACT II v období 2007 – 2013 slouží k výměně a získávání zkušeností mezi městy členských států EU při přípravě a implementaci projektů týkajících se rozvoje měst. Hlavním cílem programu je zefektivnit politiky a strategie pro dosažení udržitelného a integrovaného rozvoje měst s ohledem na uplatnění Lisabonské a Gothenburgské strategie.

Konkrétní cíle programu URBACT II

  • usnadnit výměnu zkušeností a znalostí především mezi městy, a to na politické, řídící, ale i realizační úrovni,
  • šířit dobrou praxi (good practice) výměnou zkušeností a zajistit přenos know-how,
  • napomáhat, jak politickým činitelům tak řídícím orgánům operačních programů definovat akční plány trvale udržitelného rozvoje měst.

Prioritní osy a témata programu

Program URBACT II je rozdělen na 2 tématické prioritoní osy a jednu technickou prioritní osu, které slouží k zabezpečení chodu celého programu. Témata a podtémata prioritních os jsou následující:

Prioritní osa 1 - Města, motory ekonomického růstu a zaměstnanosti podpora podnikání podpora inovací a znalostní ekonomiky zaměstnanost a lidský kapitál.

Prioritní osa 2 - Atraktivní a soudržná města integrovaný rozvoj deprivovaných částí města a území, kde takový úpadek hrozí sociální začlenění problematika životního prostředí samospráva a plánování městské výstavby.

Příjemci podpory a spolufinancování

Program URBACT II je určen 27 členským státům EU, Norsku a Švýcarsku. Příjemci podpory mohou být: města, regionální orgány, národní orgány, univerzity a výzkumná centra, evropské sítě měst, subjekty soukromého sektoru.

Funkci Národního kontaktního místa v České republice zajišťuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, odbor rozvoje a strategie regionální politiky.

Domovské stránky programu zde, české stránky zde.

Kontakty

Ing. Marta Novotná

vedoucí oddělení
Odbor strategického rozvoje kraje
oddělení regionálního rozvoje
   585 508 330 m.novotna@olkraj.cz
Jeremenkova 1211/40b, 77900 Olomouc, patro 12, kancelář: 1202

Aktuality

25.01.2012 - Informační den programu v Brně

V pondělí 16. 1. 2012 se v Brně uskutečnil Informační den OP URBACT II, jehož cílem bylo vyhodnocení dosavadního průběhu programu a představení podmínek 3. výzvy.

09.12.2011 - Vyhlášena 3. výzva

Byla vyhlášena 3. výzva k podávání návrhů do programu URBACT II. Výzva bude ukončena v polovině března 2012.


Poslední změna 07. 04. 2016 06:43:11