Kosíř - Lomy

Kosíř - Lomy, přástevník kostivalový
Kosíř - Lomy, koniklec velkokvětý
Kosíř - Lomy, teplomilné trávníky na hraně NPP Státní lom

» Katastrální území

Čelechovice na Hané, Slatinky

» Rozloha

41,80 ha

» Předmět ochrany

Polopřirozené suché trávníky a facie křovin na vápnitých podložích (Festuco-Brometalia)
Extenzivní sečené louky nížin až podhůří (Arrhenatherion, Brachypodio-Centaureion nemoralis)
Chasmofytická vegetace vápnitých skalnatých svahů
 
koniklec velkokvětý (Pulsatilla grandis)
přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria *)
 
(symbol * označuje prioritní druhy)

» Charakteristika

Lokalita, skládající se ze čtyř částí, zaujímá jihovýchodní a východní okraj masivu Velkého Kosíře. Přírodní komplex zahrnuje suché stráně se zbytky sadů v místech zvané Vinohrady, okolí dvou opuštěných vápencových lomů a lokalitu Vápenice. Podloží okolí lomů tvoří mělkovodní vápence devonského stáří, které vystupují z třetihorních a čtvrtohorních sedimentů. Vegetaci mimo opuštěné lomy tvoří pestrá mozaika subxerofilních až mezofilních bylinných společenstev s hojnými teplomilnými křovinami a zbytky sadů. Severního okraje areálu zde dosahuje as. Prunetum fruticosae. Opuštěné lomy jsou z části zarostlé porosty křovin, na hranách se vyvinula vegetace teplomilných trávníků sv. Bromion erecti. Velké plochy stěn lomů jsou bez vegetace, lokálně se vyskytují slabě vyvinutá společenstva vápnitých skal a drolin. V lomech je dokumentováno několik drobných jeskyň. Na rozhraní luk a lesů jsou relativně hojné suché bylinné lemy sv. Geranion sanguinei.


Území evropsky významné lokality představuje významné refugium mnoha živočišných druhů. Cenná jsou především blokovaná sukcesní stádia křovino-bylinného charakteru, na která jsou vázána společenstva xerotermní entomofauny s výskytem evropsky významného druhu přástevníka kostivalového.

» Péče o lokalitu

Je nezbytné sladit péči o lokalitu z důvodu rozdílných nároků předmětů ochrany (fázový posun sečí, přizpůsobit termín kosení apod.). Teplomilné trávníky je nutné kosit jedenkrát ročně v termínu od poloviny července do konce srpna. Sečení luk na zmolách je navrhováno tak, aby se vždy 1/5 porostu ponechala bez pokosení. Ta bude nadále poskytovat vhodné podmínky pro společenstva bezobratlých a později kvetoucí druhy rostlin. Nesečené plochy by se měly každý rok měnit.

» Význam lokality

Opuštěné lomy patří k nejvýznamnějším paleontologickým lokalitám na Moravě, vyskytují se zde bohatá naleziště pozůstatků prvohorní mořské fauny, která zahrnuje zástupce téměř všech tehdy žijících živočišných kmenů. Lokalita Vápenice patří k nejvýznamnějším enklávám vápnomilné vegetace na střední Moravě. Vyskytuje se zde řada vzácných druhů rostlin a živočichů.

Další fotografie

Kosíř - Lomy, reliéf lokality Vápenice byl modelován těžební činností


Poslední změna 27. 05. 2015 14:46:27