Hůrka u Hranic

Národní přírodní rezervace Hůrka u Hranic
Hůrka u Hranic, pohled do Hranické propasti - nejhlubší propast České republiky
Hůrka u Hranic, lesní porost na lokalitě

» Katastrální území

Hranice

» Rozloha lokality   

37,4 ha 

» Předmět ochrany

Jeskyně nepřístupné veřejnosti 
netopýr velký (Myotis myotis)

» Charakteristika

Hůrka u Hranic je součástí NPR Hůrka u Hranic, která je vyhlášena na svazích na pravém břehu údolí řeky Bečvy, přibližně od železniční stanice v Teplicích nad Bečvou po vlastní město Hranice. Z geomorfologického hlediska spadá území do celku Podbeskydské pahorkatiny, podcelku Maleník. Jedná se o vápencové bradlo nad zaříznutým údolím Bečvy porostlé převážně listnatým lesem. Nachází se zde eluviální a deluviální hlíny, místy se sutěmi, faunou a flórou jeskyní a suťových svahů. Zdejší jeskyně a propast jsou hydrotermálního původu. Hranická propast je nejhlubší propastí v ČR, zatím změřená hloubka je 273,5 m (z toho přibližně 69 m připadá na suchou část). Hranická propast je významnou letní kolonií netopýra velkého, který je předmětem druhové ochrany lokality. Početnost netopýrů dosahuje téměř 500 jedinců. Vedle uvedeného druhu bylo na lokalitě zatím zjištěno dalších nejméně 10 druhů netopýrů, např. netopýr nejmenší (Pipistrellus pygmaeus), n. večerní (Eptesicus serotinus) a n. rezavý (Nyctalus noctula). Nad břehy jezírka s termální vodou roste bohatá populace jazyku jeleního (Phyllitis scolopendrium) – kriticky ohroženého druhu naší flóry.

» Péče o lokalitu

Zvláštní management není nutný. Při respektování ochranných podmínek ze strany speleopotápěčů při vyloučení potápění s vynořováním v Rotundě a dalších prostorách dostupných pro netopýry puklinami v období květen až srpen je lokalita dostatečně zabezpečena.

» Význam lokality

Jedná se o letní kolonii netopýra velkého (Myotis myotis) nadregionálního významu. Je to jediná známá populace tohoto druhu, která se rozmnožuje v jeskyni na sever od Alp. Navíc lokalitu využívá minimálně 10 dalších druhů letounů zejména jako loviště.

Další fotografie

Hůrka u Hranic, netopýr velký


Poslední změna 27. 05. 2015 13:32:26