Hanušovice - kostel

Hanušovice - kostel, samice netopýra velkého s mládětem
Hanušovice - kostel
Hanušovice - kostel, letní kolonie netopýra velkého

» Katastrální území

    Hanušovice

» Rozloha

    0,03 ha

» Předmět ochrany

    netopýr velký (Myotis myotis)

» Charakteristika

Lokalita, jež je velmi významnou letní kolonií netopýra velkého (Myotis myotis), se nachází na půdě katolického kostela v Hanušovicích. Barokní kostel sv. Mikuláše byl vybudován roku 1757 na místě starší stavby, z níž se dochovala pouze renesanční věž patrně z doby před rokem 1557. Netopýr velký je jedním z největších netopýrů žijící na našem území. S oblibou vyhledává právě podkroví starých kostelů. Letní kolonie netopýra velkého bývá soustředěna hlavně v prostoru pod hřebenem střechy, od sanktusové věžičky směrem na východ.


Netopýři velcí se páří na podzim, ale k aktivaci spermií, oplození vajíčka a nástupu březosti dochází až následující jaro. Teprve pak samice zabřeznou a za 2–3 měsíce, a tedy v době nejpříznivějších podmínek – teplého počasí a hojnosti potravy, porodí mláďata. Tomuto jevu se říká utajené oplození. Jedna samice obvykle rodí jedno mládě. Narozená mláďata jsou zpočátku slepá a holá, musí se pevně držet srsti. Pokud spadne na zem, bývá jeho osud ve většině případů zpečetěn. Ve věku čtyř až šesti týdnů se začínají osamostatňovat, učí se létat, lovit potravu, přestávají být kojena. Samice jim potravu nenosí. Je to pro netopýry značně kritické období a hodně (až 80%) mladých netopýrů ho nepřežije.

» Péče o lokalitu

Pro údržbu stavby je důležité pravidelně odstraňovat netopýří trus a trámy střešní konstrukce před trusem chránit. Stávající vletové otvory nesmí být zrušeny, veškeré stavební práce na půdě kostela musí být načasovány mimo období přítomnosti letní kolonie.

» Význam lokality

Jedná se o velmi významnou letní kolonii netopýra velkého, čítající desítky až stovky jedinců.

Poslechněte si netopýra velkého

Soubor typu mp3Netopýr velký(1,2 MB)stáhnout

Mapa lokality

Mapa evropsky významné lokality Hanušovice - kostel


Poslední změna 11. 05. 2015 16:31:29