Chystají se další kotlíkové dotace. Dozrají v létě

05. 04. 2023

Dotaci ve výši až 95 procent na výměnu starých kotlů budou moci letos čerpat takzvané nízkopříjmové domácnosti v Olomouckém kraji. Spuštění projektu připravuje Ministerstvo životního prostředí, program má odstartovat v červnu. Podpora se bude vztahovat na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

„Dotace na kotle na biomasu může být až 130 tisíc korun, na tepelné čerpadlo dokonce 180 tisíc korun,“ uvedl Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro investice, evropské projekty, transparenci, IT a Smart region.

Mezi nízkopříjmové domácnosti patří ty, kde žadatel o dotaci, stejně jako všichni členové domácnosti, pobírá starobní důchod nebo invalidní důchod třetího stupně. Počítají se i rodiny, kde žadatel nebo další osoba z domácnosti využívá příspěvek na bydlení. Podrobnější informace a podmínky dotačního programu nabídne sekce Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji na krajských webových stránkách.

Rada Olomouckého kraje nedávno schválila také žádosti o dotace v programu Kotlíkové dotace IV., který byl vyhlášen vloni. Celkem si v jeho průběhu řeklo o peníze téměř 1 500 žadatelů. Těm úspěšným hejtmanství přerozdělilo přes 200 miliónů korun.

Kotlíkové dotace mají hned trojí efekt – jednak šetří lidem peněženky za účty na energie, dále přispívají čistějšímu životnímu prostředí, a navíc podporují firmy v Olomouckém kraji, které se instalací moderních kotlů zabývají,“ dodal radní Lysek.

Chystají se další kotlíkové dotace. Dozrají v létě


Poslední změna 05. 04. 2023 15:30:22