Zpoždění vlaků způsobuje zabezpečovací systém. Kraj situaci řeší

07. 11. 2023

Cestující na trati Olomouc – Uničov – Šumperk se v posledních dnech častěji potýkají se zpožděním spojů, či jejich úplného odřeknutí. Komplikace způsobuje výpadek zabezpečovacího zařízení ETCS na trati, ale v menší míře i poruchy vlaků. Olomoucký kraj situaci aktivně řeší.

„Cestující jsou nespokojení, a já je chápu. Mají nárok na bezpečnou, pohodlnou a hlavně včasnou dopravu. Za vzniklé potíže, i když nejsou zaviněné krajem, se jim omlouvám a zároveň ujišťuji, že se situaci snažíme vyřešit co nejrychleji,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Problémy na této trati trvají delší dobu. Měsíčně docházelo z důvodu výpadku zabezpečovače přibližně ke třiceti zásahům do jízd vlaků. Nejkritičtější byl poslední říjnový den, kdy dopravce odřekl celkem patnáct vlakových spojů. Nespokojenost cestujících se zvyšovala hlavně v souvislosti s neinformovaností o aktuální situaci ze strany dopravce a správce železniční infrastruktury.

„Zabezpečovací systém je v pilotním režimu, a to z toho důvodu, aby se všechny nedostatky vyladily. Nespolehlivost systému ETCS už řeší zástupci železničních subjektů v republice. Jakmile závadu vyřešíme, trasa z Olomouce do Šumperka bude jedna z nejbezpečnějších tratí v Česku,“ dodal Michal Zácha, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Zpoždění vlaků způsobuje zabezpečovací systém. Kraj situaci řeší, foto ilustrační


Poslední změna 07. 11. 2023 15:04:09