Závodníci Olomouckého kraje na Olympiádě dětí a mládeže ovládli soutěže v orientačním běhu

19. 06. 2015

Rekordním ziskem pěti medailí (3 zlaté, 1 stříbrná a 1 bronzová) skončily pro závodníky Olomouckého kraje soutěže v orientačním běhu na Hrách 7. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni. Olomoucký kraj se tak poprvé v historii stal nejúspěšnější výpravou tohoto sportovního odvětví na dětských olympiádách, když jeho závodníci získali celkem 128 olympijských bodů. Před druhou Vysočinou a třetím Královéhradeckým krajem měli naši závodníci náskok 24, respektive 26 bodů.  

Orienťáckou královnou se stala Šárka Plhalová, studentka Gymnázia Šumperk, která po vítězství na krátké trati a ve štafetě, kde běžela se svým týmovým kolegou Mikulášem Jirkou, získala bronzovou medaili i ve sprintu. Mikuláš Jirka, který je studentem Slovanského gymnázia Olomouc, získal kromě štafetového zlata, také vítezství na krátké trati. Svoje starší kolegy doplnila v závodě na krátké trati stříbrnou medailí šternberská Ema Marková. Čtvrtým do party, který se podílel na úspěchu týmu zejména 6. místem ve sprintu, byl další šternberský závodník František Světnický.

Soutěže v orientačním běhu na Hrách letní olympiády proběhly v olympijském formátu - v disciplínách doporučených mezinárodní federací pro zařazení orientačního běhu jako kandidátského sportu na skutečné olympiádě – tedy ve sprintu, smíšených štafetách a na krátké trati.  „Může nás těšit, že tuto skladbu disciplín, která se ukázala pro účely dětských olympiád jako  naprosto ideální, jsme zavedli my při premiéře orientačního běh na Hrách 5. LODM v Olomouckém kraji v roce 2011“, uvedl předseda Krajského svazu orientačního běhu Olomouckého kraje Dušan Vystavěl, který v Plzni působil společně s trenérkou mládeže Kristýnou Skyvovou ve vedení družstva.

„Myslím si, že úspěch našich mladých závodníků není náhodný. Práci s dětmi a mládeží se náš krajský svaz věnuje prostřednictvím tréninkového střediska mládeže a dětí dlouhodobě a koncepčně a systém nominace na tuto olympiádu jsme měli nejpropracovanější z celé republiky. Pevně věřím, že tento úspěch našich mladých běžců bude inspirovat další zájemce o orientační běh, zejména z řad školáků a studentů,“ dodal Vystavěl. Více na http://obhana.cz.

Olomoucký kraj reprezentovalo na Hrách 7. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni 178 mladých sportovců v 17 sportovních disciplínách, největší zastoupení měl fotbal, atletika a házená. Jediného zástupce měl kraj v nesportovním odvětví - psaní na klávesnici. Vybojovali zde 192 bodů, se kterými skončili na 12. místě v pořadí krajů.

Výrazné úspěchy zaznamenala také olomoucká výprava v atletických disciplínách. Zlaté kovy vybojovala například Tereza Korhoňová v hodu míčkem nebo Jakub Héža ve vrhu koulí. Svůj výkon 17,04 metrů okořenil tím, že o více než metr překonal osobní rekord. „Veškerou přípravu jsem podřídil Plzni, jsem rád, že se to osvědčilo,“ říká svěřenec trenéra Viktora Znojila, který „vychoval“ také olomouckou koulařskou hvězdu, medailistu z letošního mistrovství Evropy v Praze Ladislava Prášila.

„Bezkonkurenční první místo Jakuba Héži, který přehodil své soupeře o dva metry, je pro mě velkým a příjemným překvapením,“ říká Jan Švec, vedoucí oddělení mládeže a sportu olomouckého krajského úřadu. „Mezi sporty, ze kterých tradičně vozíme medaile, patří atletika, plavání, orientační běh, karate a střídavě i míčové sporty. Tentokrát k nim přibyla také házená,“ doplňuje Švec.

LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň
LODM 2015 Plzeň


Poslední změna 24. 06. 2015 11:30:10