Zastupitelé kraje schválili nový rozpočet. Ukrývá jedno velké překvapení

12. 12. 2023

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili v pondělí 11. prosince krajský rozpočet na příští rok. Kromě dalšího snižování dluhu počítá i s rostoucími daňovými příjmy a velmi hezkým překvapením – podstatným navýšením peněz na investice i dotace.

„Investice na rok 2024 budou vyšší o 44 procent, a to bez nového zadlužení. Staré dluhy naopak snižujeme. Jako předkladatel a člen rady zodpovědný za finance kraje jsem spokojen. Rozpočet je opravdu dobrý,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Na tvorbě rozpočtu pracoval kraj už od letošního jara. Schvalováním v Zastupitelstvu Olomouckého kraje tak prošel dokument hladce a bez jediné změny. Výdaje rozpočtu budou činit zhruba 8,46 miliardy korun, příjmy 7,85 miliardy – rozdíl pokryje kraj z dalších příjmových položek.

„Kromě investic půjdou další peníze na dotace, kde celkový objem finančních prostředků stoupne meziročně o 100 miliónů korun,“ dodal Suchánek.

Dluh kraje má příští rok opět klesnout. Přitom všem ještě Olomoucký kraj myslí i na zadní vrátka, konkrétně pak na naplnění rezervního fondu, jehož účelem je pokrýt mimořádné události.

Kompletní rozpočet si budou moci lidé už brzy prohlédnout na tomto webu, kde najdou i jeho rozklikávací variantu – tedy podrobný přehled jednotlivých položek na stránce příjmů a výdajů.  

Krajští zastupitelé schválili nový rozpočet. Ukrývá jedno velké překvapení
Krajští zastupitelé schválili nový rozpočet. Ukrývá jedno velké překvapení
Krajští zastupitelé schválili nový rozpočet. Ukrývá jedno velké překvapení


Poslední změna 13. 12. 2023 09:13:19