Zástupci hejtmanství jsou na návštěvě v USA. Řeší spolupráci regionů

04. 05. 2023

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a krajský radní pro životní prostředí Martin Šmída zahájili v úterý 2. května návštěvu partnerského regionu ve státě Kentucky v USA. Konkrétně jde o partnerskou oblast GRADD. Během týdenního pracovního pobytu plánují probrat například vzájemnou spolupráci obou regionů, ekologii, kulturu i to, jak v zámoří nakládají s odpady.

„Aktuálně jsme s našimi americkými partnery řešili vzájemnou výměnu dobrovolníků. V rámci návštěvy okresu Henderson jsme také diskutovali o jejich velké investici, která spočívá ve stavbě závodu na recyklaci kartonu. Otázka nakládání s odpady a jejich recyklace je aktuální také v Olomouckém kraji,“ upozornil hejtman Suchánek.

Návštěva USA bude pokračovat až do neděle. Po prohlídce Hendersonu se delegace přesunula do Cedar Rapids. V plánu je například účast hejtmana a radního na podnikatelském fóru nebo setkání s představiteli hospodářské komory. Na programu mají i návštěvu Národního českého a slovenského muzea s knihovnou. Zástupci obou zemí si také vymění zkušenosti z oblasti zemědělství a zpracovatelského průmyslu.

„Smyslem naší návštěvy je zjistit, co dělají v zahraničí lépe, abychom nemuseli vymýšlet to, co je jinde už vymyšlené. Na druhou stranu si myslím, že i Olomoucký kraj může být pro naše zahraniční partnery v lecčem inspirativní,“ dodal radní Šmída.  

Zástupci kraje jsou na návštěvě v USA. Řeší spolupráci regionů


Poslední změna 04. 05. 2023 11:04:24