Zapište se do historie olomoucké „vědárny“. Darujte knihy do její nové přístavby

04. 03. 2020

Máte doma knihy, které pouze leží v policích a sedá na ně prach? Potřebujete místo na nové svazky, ale nechcete ty staré jen tak vyhodit? Teď máte možnost nepotřebnou literaturu zužitkovat. V rámci celostátní akce Březen – měsíc čtenářů totiž Vědecká knihovna v Olomouci vyhlašuje veřejnou sbírku knih, které se stanou součástí výzdoby nového foyer přístavby mezi červeným kostelem a budovou ředitelství.

Knihy mohou lidé nosit po celý měsíc březen v maximálním počtu dvaceti kusů. Vítány jsou zejména staré publikace se zažloutlými stránkami. Překážkou ale nejsou ani stránky bílé nebo jinak barevně upravené. Pokud jde o rozměry, tak podmínkou je výška 20-32 a šířka 10-21 centimetrů. Tloušťka svazku by pak měla být minimálně jeden centimetr,“ sdělila ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Tichá.

Sběrné místo bude ve vrátnici hlavní budovy vědecké knihovny. Lidé by sem měli nosit knihy se zachovalou vazbou i deskami. Je také třeba, aby svazky nebyly navlhlé nebo plesnivé.

Se stěnou, kterou budou tvořit staré knihy, počítá architektonický návrh přístavby červeného kostela. V něm nově vznikne místo pro koncerty, výstavy nebo kavárnu. Investice vyjde kraj na více než 100 miliónů korun,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast kultury Petr Vrána.

Více informací ke sbírce knih se dárci dozví na www.vkol.cz.

Zapište se do historie olomoucké „vědárny“. Darujte knihy do její nové přístavby


Poslední změna 04. 03. 2020 09:33:31