Zapalte svíčku pro Dorotu

05. 01. 2023

Celorepubliková pietní akce Noc důstojnosti uctí v pátek 6. ledna památku Doroty Šandorové. Před dvěma lety ji v jindřichohradeckém domově pro osoby se zdravotním postižením zabil její pečovatel. Událost pronikla na veřejnost až koncem roku 2022 a odborníci se začali zabývat nastavením českého sociálního a zdravotního systému na poli péče o lidi s mentálním postižením.

Uctít památku zemřelé pacientky mohou lidé také v Olomouci. V katedrále sv. Václava a kostele Neposkvrněného početí Panny Marie (u dominikánů) můžou po celý den zapálit svíčku, v 18 hodin pak budou slouženy mše pomocným biskupem Josefem Nuzíkem, s přímluvou za Dorotu Šandorovou. Vzpomínkovou akci pořádá v krajském městě sociální služba Zet-My.

Přestože se případ odehrál mimo Olomoucký kraj, uvědomujeme si, že k podobnému selhání může dojít v sociálních službách kdekoliv. Abychom co nejvíce předcházeli možným rizikům selhání, je Olomoucký kraj aktivní v procesu transformace sociálních služeb, která výrazně přispívá k jejich eliminaci. Jsem přesvědčený, že kdyby Dorota žila v transformované sociální službě, k této tragédii nemuselo dojít,“ řekl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sociální péče, který nad pietní akcí převzal záštitu.

Celorepublikovou pietu pořádá organizace Naděje pro děti úplňku společně s Aliancí pro individualizovanou podporu, Společností pro podporu lidí s mentálním postižením a Jednotou pro deinstitucionalizaci. Akce se koná pod záštitou Veřejného ochránce práv.

„Jsme vyspělá společnost a je absolutně nepřijatelné, aby lidé s mentálním postižením a náročným chováním zažívali jakékoliv špatné zacházení nebo omezování svobod, či dokonce násilí, týrání a zneužívání. V systému mají pro svůj život vždy a za každých okolností najít podporu, nikoli strach a bolest,“ doplnila Veronika Žáčková, výkonná ředitelka organizace Naděje pro děti úplňku.        

Podrobnější informace naleznete zde. O procesu transformace sociálních služeb v Olomouckém kraji je možné se dozvědět více i v pořadu TV Morava Kraj zblízka. Jednotlivé díly naleznete pod těmito odkazy:

https://www.youtube.com/watch?v=5Yx5ff9rlY8
https://www.youtube.com/watch?v=dltaq61fQt4
https://www.youtube.com/watch?v=DH1U1OIbqeM
https://www.youtube.com/watch?v=-owcj67W8g4

Zapalte svíčku pro Dorotu


Poslední změna 05. 01. 2023 17:31:04