Žádosti na výměnu kotlů bude kraj přijímat nejdříve v první polovině roku 2016

24. 07. 2015

Na výměnu starého kotle na pevná paliva rozdělí hejtmanství z první výzvy ministerstva životního prostředí částku 172 milionů korun. Příjemce dotace může dostat na jeden kotel maximálně 127 500 korun. Radní kraje včera odsouhlasili přípravu projektové žádosti. Výzvu i s pravidly hejtmanství oficiálně zveřejní po schválení grantu ministerstvem. Stane se tak nejdříve začátkem příštího roku.

Ministerstvo životního prostředí rozdělí krajům v novém programovacím období devět miliard korun na výměnu starých kotlů. První výzvu v objemu tří miliard vyhlásilo v polovině července. O dotaci pro své obyvatele mohou kraje žádat do 30. září. V Olomouckém kraji by mělo být do konce roku 2018 vyměněno minimálně 1 140 kotlů.

„Finanční podpora by měla být zaměřena na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech na území celého Olomouckého kraje. Peníze bude možné poskytnout na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle i kotle na pevná paliva,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

V případě kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle může být poskytnuta dotace až do výše 75 % z celkových způsobilých nákladů projektu. V případě výměny za tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu, může být podpora až osmdesátiprocentní. Zbývající finanční prostředky bude muset zajistit konečný uživatel, tedy majitel rodinného domu.

„Olomoucký kraj má velký zájem umožnit občanům získat finanční podporu na výměnu starších kotlů. Věříme, že s žádostí o peníze na ministerstvu životního prostředí uspějeme, a že se díky dotaci zlepší kvalita ovzduší v obcích a městech našeho regionu,“ dodal náměstek Šoltys.

Zájemci o informace k tzv. kotlíkovým dotacím mohou využít zelenou linku Státního fondu životního prostředí na čísle 800 260 500. Své dotazy mohou rovněž zasílat na e-mail dotazy@sfzp.cz.

Informační servis zřídil také kraj. Aktuální zprávy ke kotlíkovým dotacím v regionu budou ode dneška průběžně zveřejňovány na webových stránkách Olomouckého kraje na adrese:
www.olkraj.cz/kotlikovedotace.

Další kontakty:

E-mail: kotlikovedotace@kr-olomoucky.cz.

Tel.: 585 508 233, Ing. Martin Hrubý, vedoucí oddělení grantových schémat.                                                                                                                                      

budova-kraje.jpg


Poslední změna 24. 07. 2015 09:03:41