Začalo odkanalizování ulic v Přerově, které jsou tak úzké, že místo výkopů se tu bude muset razit štola

23. 05. 2017

V těchto dnech zahájily Vodovody a kanalizace Přerov další část rekonstrukce odkanalizování města. Na řadu přišel projekt, jehož náplní je podchycení části odpadní vody z Předmostí, přitékající sběračem na Velké Dlážce - a její převedení do stoky, uložené v křižovatce ulic Polní a Dluhonská. Podle odborníků jde o náročnější stavbu, neboť se dělníci budou muset „popasovat“ s úzkými ulicemi, kde nejde jednoduše vyhloubit výkop a do něj vložit potrubí. Projektant tak musel důmyslně zvolit trasu propojovacího potrubí s dožívajícími stokami. Konečný výsledek by ale měl mimo jiné zlepšit životní prostředí.

„Toto opatření přinese snížení objemu znečištění, přepadajícího při intenzivních deštích z jednotné kanalizace do řeky Bečvy – a zlepší se i odvádění vod ze čtvrti Svépomoc,“ nastínil ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek. Podle něj patří stavba kvůli stísněným podmínkám k těm složitějším, její příprava trvala celé tři roky - a bude mimo jiné vyžadovat trpělivost od majitelů nemovitostí, kterých se dotknou výkopové práce.

„Návrh projektanta předpokládá pokládku potrubí převážně klasickou technologií do paženého výkopu. V nejužším místě v ulici Na Hrázi projektant nabídl netradiční řešení - bezvýkopovou technologii výstavby - a zvolil montáž stoky v ražené štole, a to v délce 130 metrů,“ řekl výrobně technický náměstek VaK Přerov Jindřich Mrva. Připomněl, že díky této metodě budou mít lidé možnost dostat se v této úzké ulici ke svým domům – a aspoň částečně se tak ztlumí negativní projevy stavby. S určitým omezením ale budou muset počítat – kvůli pohybu techniky a otevřeným výkopům nebudou moci tady parkovat auta a částečně se nedostanou ani do svých garáží. Pěší místem projdou, ale budou muset být opatrní.

Dělníci začali s výkopovými pracemi v pondělí 22. května – zemní práce zahájili v ulici Dluhonská, dále budou pokračovat ulicí Na Hrázi směrem k Velké Dlážce. „Po vyřízení povolení a vybudování objízdné komunikace bude provedeno napojení nově budované stoky do stávající kanalizace v ulici Tržní. Bude se pracovat také na pravém břehu Strhance,“ nastínil ředitel Miroslav Dundálek. Stavba by měla být hotová do konce srpna roku 2018.

Kromě toho dělníci placeni Vodovody a kanalizacemi Přerov v těchto dnech „okupují“ ulici Čapky Drahlovského a část ulice Bratrská, kde probíhá oprava kanalizace. „V této části města se jedná o výměnu stávajícího potrubí za nové, a to v délce 450 metrů,“ řekl náměstek Jindřich Mrva.  Upřesnil i to, že ukončení prací včetně zapravení povrchů bude provedeno nejpozději 3. července. Ujistil, že obnova povrchů bude provedena v celé šíři vozovky. 

Obě aktuálně prováděné stavební akce jsou součástí řady koncepčních změn systému stokové sítě Přerova. Do těchto úprav vloží letos Vodovody a kanalizace Přerov zhruba 48 milionů korun.

Zdroj: MmPř

Začalo odkanalizování ulic v Přerově, které jsou tak úzké, že místo výkopů se tu bude muset razit štola


Poslední změna 23. 05. 2017 07:34:36