Výroční akce programu přeshraniční spolupráce s Polskem ukončila programové období 2007-2013

16. 12. 2015

Vánoční Olomouc se stala dne 4. prosince 2015 místem setkání subjektů zapojených do implementace Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007-2013 a široké veřejnosti. Výroční akce měla konferenční charakter a jejím úkolem bylo zhodnocení uplynulého programového období a ocenění nejvíce inspirativních projektů, které se podařilo v rámci Programu realizovat.

Součástí programu Výroční akce byl diskusní panel na téma hodnocení Programu očima Řídícího a Národního orgánu a dalších subjektů zapojených do implementace Programu. Realizátoři přeshraničních projektů zde měli možnost diskutovat zkušenosti či postřehy z realizace vlastních konkrétních projektů. O tom, že příjemci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013 byli velmi aktivní svědčí i to, že v minulém období dokázali pro své projekty využít z Evropského fondu pro regionální rozvoj téměř 220 milionů EUR. Celkem zrealizovali 347 velkých projektů a dalších více než 3 000 mikroprojektů, které přispívají ke zlepšení životních podmínek v příhraničí, k sociální i hospodářské integraci a k navázání nových kontaktů mezi institucemi i občany.

Na Výroční akci byly dále prezentovány výsledky Soutěže o nejinspirativnější projekt roku, kterou Společný technický sekretariát uspořádal v uplynulých čtyřech letech a do které jednotlivé příhraniční kraje a vojvodství každoročně nominovaly po třech úspěšně realizovaných a inspirativních projektech. Následně v rámci otevřeného hlasování na webové stránce Programu veřejnost každoročně rozhodla o vítězích jednotlivých ročníků. Nejvíce inspirativními projekty se v jednotlivých letech staly projekty „Odkaz Vincenze Priessnitze v česko-polském příhraničí“ v roce 2012, „Setkávání – tradice, kultura a život v česko-polském pohraničí“ v roce 2013, „Naučné stezky v česko-polském příhraničí“ v roce 2014 a projekt „Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis“ v roce 2015. Výsledky práce jednotlivých projektových týmů a výstupy všech uvedených projektů byly během Výroční akce prezentovány jejím účastníkům. Ti následně rozhodli o udělení titulu - Nejvíce inspirativní projekt celého Programu. Stal se jím projekt „Odkaz Vincenze Priessnitze v česko-polském příhraničí“ zrealizovaný Společností Vincenze Priessnitze z Jeseníku a polským městem Glucholazy. V rámci tohoto projektu byly vybudovány přírodní balneoparky v Priessnitzových lázních Jeseník i partnerském městě Glucholazy. Přehled nejúspěšnějších projektů je také umístěn na webové stránce Programu www.old.cz-pl.eu.

Závěrem lze říci, že Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013 byl Evropskou komisí hodnocen jako jeden z nejúspěšnějších přeshraničních programů uplynulého období. Nezbývá tedy než doufat, že se žadatelé stejně aktivně zapojí i do nového programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko.

p1010264.jpg
p1010249.jpg
p1010263.jpg


Poslední změna 17. 12. 2015 15:19:21