Výměna kotle před vyhlášením dotačního programu

01. 10. 2018

Pokud budete výměnu realizovat před vyhlášením nového dotačního programu, prosím, pamatujte minimálně na toto:

  1. Předmětem dotace bude výměna původního kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový zdroj tepla. Dotaci na výměnu plynového kotle za nový plynový kondenzační kotel nelze poskytnout!

  2. Součástí žádosti musí být fotografie původního kotle na pevná paliva, včetně nafocení napojení kotle na komín a otopnou soustavu a fotografie celého prostoru kotelny. Pokud dojde k rekonstrukci původního prostoru kotelny, doporučujeme pořídit fotodokumentaci i z průběhu rekonstrukce a v případě, že bude žádost podpořena, bude vhodné, aby tyto fotografie tvořily doplnění povinné fotodokumentace.

  3. Povinnou přílohou žádosti bude kopie dokladu o kontrole technického stavu původního kotle na pevná paliva za účelem ověření (emisní) třídy kotle. Pokud byl původní kotel na pevná paliva předán k ekologické likvidaci před 31. 12. 2016, bude k žádosti doložena kopie dokladu o likvidaci kotle, případně jiné doklady prokazující demontáž původního kotle před 31. 12. 2016 (např. fakturace od dodavatele).

  4. Nově pořízený kotel musí být uveden v seznamu registrovaných výrobků – viz https://svt.sfzp.cz/. V současné době však nelze s určitostí říci, zda bude pro účely třetí vlny kotlíkových dotací seznam výrobků upravován, nebo bude zachován ve stávajícím rozsahu. Aktuální informace k tomuto budou zveřejňovány na těchto webových stránkách.

  5. V případě nově instalovaných kotlů s ruční dodávkou paliva je vyžadováno současné užití akumulační nádoby o minimálním objemu 55 l/kW instalovaného výkonu kotle (včetně započítání objemu případného zásobníku teplé vody, pokud bude tímto novým kotlem ohříván).

  6. V případě, že bude žádost podpořena, je součástí vyúčtování dotace mimo jiné i kopie dokladu o likvidaci kotle – ke stažení zde, který musí být potvrzen ze strany sběrny kovů/výkupny surovin.

  7. K vyúčtování musí být doloženy i fotografie odstranění původního kotle na pevná paliva. Tzn. buď fotografie samostatně stojícího původního kotle (po odřezání od topného systému), nebo prázdného původního místa v kotelně, kde kotel stál, nebo fotografie znehodnoceného původního kotle.

  8. Další z povinných příloh k vyúčtování dotace bude i doklad o instalaci a uvedení nového zdroje tepla do provozu, který musí být v případě obnovitelných zdrojů energie (OZE – kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla) vystavený oprávněnou osobou podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, a nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 517/2014 ze dne 16. dubna 2014 o fluorovaných skleníkových plynech a o zrušení nařízení (ES) č. 842/2006 (tepelná čerpadla). Osobou oprávněnou je fyzická/právnická osoba, která je držitelem příslušného živnostenského oprávnění. Právnická osoba má povinnost zajistit provedení instalace vybraných zařízení fyzickou osobou, která je držitelem osvědčení (které není starší než 5 let) podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Osvědčení lze získat absolvováním zkoušky u autorizované osoby. O autorizaci k provádění zkoušek mohou fyzické či právnické osoby žádat Ministerstvo průmyslu a obchodu, nikoliv výrobce kotle/tepelného čerpadla!

  9. Kopie osvědčení zmiňovaného v bodě 8 výše bude také povinnou přílohou vyúčtování dotace. Před zahájením výměny původního kotle doporučujeme ověřit, že Vámi vybraný dodavatel požadovaným oprávněním disponuje (pouze pokud novým zdrojem bude kotel výhradně na biomasu nebo tepelné čerpadlo).

 

Zároveň s výše uvedeným upozorňujeme na možnost, že v rámci třetí vlny kotlíkových dotací nemusí být vůbec podporovány kotle umožňující spalování uhlí, tzn. že by z podporovaných zařízení mohly vypadnout kotle kombinované na uhlí/biomasu s automatickým přikládáním paliva. V okamžiku, kdy bude tato podmínka definitivně potvrzena/vyvrácena, budeme Vás prostřednictvím těchto webových stránek informovat.  

 

Před zahájením prací doporučujeme kontaktovat některého z pracovníků oddělení administrace kotlíkových dotací (kontakty zde) s cílem ujasnit a upřesnit si všechny následující kroky s ohledem na úspěšné předložení žádosti a získání dotace.


Poslední změna 01. 10. 2018 14:37:03