Vyhlášena výzva pro kraje k předkládání projektů tzv. kotlíkových dotací

24. 07. 2015

Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP) vyhlásilo 15. července 2015 krajům ČR výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu projektu tzv. kotlíkových dotací v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020 (dále jen OP ŽP 2014 - 2020).

Olomoucký kraj v současné době připravuje projektovou žádost, tak aby mohla být nejpozději do 30. září 2015 předložena na MŽP, resp. Státnímu fondu životního prostředí ČR (dále jen SFŽP), jehož prostřednictvím MŽP výzvu vyhlásilo. V případě schválení předložené žádosti ze strany MŽP bude kraj v rámci tohoto projektu poskytovat finanční prostředky na výměnu zastaralých kotlů na pevná paliva za nové, ekologičtější formy vytápění rodinných domů v Olomouckém kraji. Žádosti o finanční podporu na výměnu kotle na pevná paliva bude možno ze strany fyzických osob (majitelů rodinných domů v našem kraji) předkládat Olomouckému kraji zřejmě až v 1. polovině roku 2016, kdy lze předpokládat vyhlášení 1. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu ze strany Olomouckého kraje.

Vše je samozřejmě podmíněno tím, že Olomoucký kraj uspěje se svou žádostí o finanční podporu krajského projektu kotlíkových dotací na MŽP, resp. SFŽP a získá tak potřebné finanční prostředky na poskytování dotací fyzickým osobám (majitelům rodinných domů), které budou mít zájem o výměnu kotle na pevná paliva ve svém rodinném domě.

Připravovaný projekt by měl být dvouletý a na Olomoucký kraj předběžně připadá alokace ve výši cca 172 mil. Kč. Na tento projekt by v dalších letech měly navázat další dva dvouleté projekty.

Jaké budou přibližné podmínky získání dotace pro fyzické osoby (majitele rodinných domů), na jaké typy kotlů bude možné získat finanční podporu a co bude možné podpořit z dotace, je uvedeno v dokumentaci zveřejněné k výše uvedené vyhlášené výzvě k předkládání žádosti o finanční podporu pro kraje. Tato výzva je zveřejněna na internetových stránkách OP ŽP 2014 – 2020 www.opzp.cz. Společně s výzvou je zveřejněný dokument „Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí – Snížení emisí z lokálního vytápění domácností“ (pro fyzické osoby), kde lze získat tyto informace. Je však nutno zdůraznit, že v každém kraji mohou nastat určitá specifika, a to v případech, kdy to podmínky výzvy pro kraje umožňují, proto definitivní a kompletní podmínky a doplňující informace pro potenciální žadatele (fyzické osoby) budou známy až s vyhlášením výzvy ze strany Olomouckého kraje.

Obecně lze shrnout, že finanční podpora by měla být zaměřena na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech na území celého Olomouckého kraje. Finanční podporu bude možné poskytnout na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle i kotle na pevná paliva (musí se však jednat o kotel splňující požadavky Nařízení komise (EU) (č. návrhu D028691/04), kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES, pokud jde o požadavky na ekodesign kotlů na pevná paliva). Výčet podporovaných zařízení bude uveden v seznamu výrobků a technologií, který bude k tomuto účelu veden SFŽP na www.opzp.cz. V souvislosti s výměnou kotle bude možné podporovat také instalaci solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody a tzv. mikroenergetická opatření, např. zateplení střechy nebo půdních prostor, zateplení stropu sklepních prostor, oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů, dílčí výměna oken, výměna vstupních a balkonových dveří, instalace těsnění oken a dveří, výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla.

Výše dotace majitelům rodinných domů by se měla pohybovat v případě výměny starého kotle na pevná paliva za nový kotel na pevná paliva (uhlí) ve výši 70 % z celkových způsobilých nákladů projektu. V případě projektu s realizací kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle může být poskytnuta dotace v max. výši 75 % z celkových způsobilých nákladů projektu. V případě výměny za tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu může podpora činit max. 80 %. Pokud výměna kotle proběhne na území obce, která byla Střednědobou strategií ochrany ovzduší označena jako prioritní území, bude procentuální limit výše podpory navýšen o 5 % (přehled těchto obcí je zveřejněn společně s dokumentací výzvy pro kraje na www.opzp.cz). Zbývající finanční prostředky (tzv. spolufinancování) bude muset zajistit konečný uživatel, tedy majitel rodinného domu. Podpora bude omezena max. celkovými způsobilými náklady celého projektu ve výši 150 tis. Kč.

V případě zájmu o informace k tzv. kotlíkovým dotacím se můžete obracet na zelenou linku pro zájemce o dotace z OP ŽP provozovanou SFŽP, a to na čísle 800 260 500, nebo na email dotazy@sfzp.cz. V rámci Krajského úřadu Olomouckého kraje se můžete obracet na odbor strategického rozvoje kraje, územního plánování a stavebního řádu, oddělení grantových schémat, kontaktní osoba Ing. Martin Hrubý, vedoucí oddělení grantových schémat, tel.: 585 508 233. Dotazy mohou být zasílány také na email kotlikovedotace@kr-olomoucky.cz. Olomoucký kraj bude aktuální informace ke kotlíkovým dotacím v kraji průběžně zveřejňovat také na svých internetových stránkách, konkrétně pak na odkazu www.olkraj.cz/kotlikovedotace.

 


Poslední změna 13. 06. 2017 13:42:29