Voda jako příležitost pro inovace tématem diskuzního fóra

24. 06. 2014

Česká společnost by se měla rychle naučit efektivně využívat vodu a neplýtvat s ní, protože je jí v půdě stále méně. Zároveň je to oblast stvořená pro nové nápady i výnosné podnikání. Shodli se na tom účastníci diskusního fóra Voda, které ve středu 18. června 2014 uspořádalo v sídle olomouckého krajského úřadu sdružení OK4Inovace. Pro Olomoucký kraj je trvalý úbytek vody velmi aktuální, protože v České republice patří společně s jižní Moravou k regionům, které jsou nejvíce ohroženy suchem.

V diskusi se propojily názory a zkušenosti odborníků z akademické i podnikatelské sféry, což byl jeden z hlavních cílů setkání. „Pro byznys je velká šance ve vytváření takzvaných adaptačních opatření. K těm patří například přivádění vody do krajiny,“ uvedl Zdeněk Žalud zastupující Mendelovu univerzitu v Brně a vědecký ústav CzechGlobe.

Velkého potenciálu v tomto oboru si je vědom druhý náměstek hejtmana Michal Symerský. „Podnikání související s vodou zaměstnává v regionu na 4 tisíce lidí a celkový roční obrat přesahuje 4 miliardy korun. Kromě toho se domnívám, že řadu věcí, které vědci v našem kraji v tomto odvětví vyvinuli, třeba v nanotechnologiích, čeká velká budoucnost na světových trzích. Proto je to také oblast hodná podpory z veřejných zdrojů,“ uvedl náměstek Michal Symerský.

Fóra o vodě se dále v panelu diskutujících zúčastnili ředitel firmy ProMinent Dosiertechnik CS Vladimír Bubeníček; Jaroslav Lev z oddělení výzkumu a vývoje společnosti ASIO; Jan Filip z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci a náměstek hejtmana Pavel Šoltys. Výměnu názorů moderoval místopředseda správní rady OK4Inovace Jiří Rudolf.

Diskusní fórum na téma Voda je součástí série odborných debat, jejichž cílem je definování několika hlavních oborových směrů, které si zaslouží v rámci Olomouckého kraje podporu. V minulosti se uskutečnila podobná setkání například na témata Metalurgie, technická keramika a materiály, Biotechnologie, potravinářství a zemědělství, Nanotechnologie či Optika.

voda.jpg


Poslední změna 24. 06. 2014 08:13:05