Vlastivědné muzeum v Olomouci zve na nové výstavy

04. 09. 2015

Od 4. září do 1. listopadu 2015 mohou návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci nahlédnout do fantastického světa prostějovské malířky a fotografky Zdeňky Trnečkové. Umělkyně postsurrealistické orientace prezentuje v Handkeho sále muzea obrazy vytvořené především technikou olejomalby a akrylomalby na výstavě s prostým názvem Obrazy Zdeňky Trnečkové.

Svůj výtvarný projev představila autorka veřejnosti poprvé v roce 1997 a od té doby uspořádala více než dvě desítky samostatných výstav. Pro tvorbu Zdeňky Trnečkové jsou charakteristické zneklidňující až provokující kompozice přírodních motivů, kosmických procesů a transformací bytostí do zvláštních forem odmítajících perspektivu. Typická je pro ni velmi precizní práce v detailu i složitém kompozičním celku a snová barevnost. Její kresby a malby mají impulzivní charakter uvolněného toku představ v zobrazení proměn hmoty a figury pomocí vlnitých linií, často s cudně erotizující tematikou. Složité obrazové kompozice vytváří  autorka pomocí rafinovaného vrstveni řady symbolických prvků fantaskní povahy, které zpravidla  prostupují ústřední figurální osnovou.

Na sérii úspěšných sportovních výstav pořádaných Vlastivědným muzeum v Olomouci (dosud fotbal, volejbal, házená, hokej) naváže v letošním roce projekt věnovaný dalšímu nesmírně populárnímu sportovnímu odvětví, a to kanoistice. Výstavu 100 let kanostiky, která vznikla ve spolupráci s Oddílem kanoistiky  SK UP Olomouc, hostí  od 18. září do 8. listopadu 2015 sál sv. Kláry na ploše větší než 400 m2. Návštěvníci  si zde mohou prohlédnout například historické lodě i lodě Štěpánky Hilgertové či Vavřince Hradílka, s nimiž se účastnili olympijských her. Vystaveny budou rovněž olympijské medaile či model plánované umělé slalomové dráhy v Olomouci. Zájemci si mohou dokonce vyzkoušet pádlování na kajaku na pádlovacím trenažéru.

Především děti a mládež potěší tradiční Výstava terarijních zvířat, tentokrát pořádaná od  25. září do 9. října v Mendelově sále muzea, jež představí zejména hady, ještěrky, gekony, želvy, obojživelníky, největší pavouky světa či sbírky motýlů a rostlin Střední a Jižní Ameriky.

Pozvánka


Poslední změna 04. 09. 2015 10:12:20