Vlastivědné muzeum v Olomouci představuje Jízdu králů na Hané

25. 05. 2018

Nový výstavní projekt s názvem Jízda králů na Hané / Lidový obyčej v proměnách času, který bude od 25. 5. do 26. 8. 2018 hostit Handkeho sál Vlastivědného muzea v Olomouci, vznikl za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a klade si za cíl seznámit širokou veřejnost s historií, podstatou, strukturou a v neposlední řadě i se současnou podobou tohoto pozoruhodného a jedinečného obyčeje na Hané.

„Jízda králů (honění, hledání, chytání krále) je výroční lidový obyčej, který spočívá v obřadní objížďce chlapců a mužů na koních. Hlavní postavu krále představuje dospívající chlapec nebo svobodný mládenec. V průběhu 19. století obyčej jako součást vesnického lidového výročního cyklu zanikl a dnes se na Hané zachovává v rámci místních folklorních a hodových slavností pouze ve čtyřech lokalitách – v Bezměrově u Kroměříže, v Doloplazích u Olomouce, v Chropyni a v Kojetíně,“ objasnil Josef Urban, autor výstavy a vedoucí Regionálního pracoviště pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu v Olomouci.

„Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu je pověřeno funkcí informačního, školícího a metodického centra pro území Olomouckého kraje. Provádí dokumentaci tradiční lidové kultury a koordinuje její aktivity na území celého kraje,“ uvedl František Jura, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro kulturu, sport a volný čas. „Výstava věnovaná jízdě králů  je prvním velkým počinem tohoto pracoviště v oblasti prezentace tradiční lidové kultury. Jízda králů, obyčej předávaný z generace na generaci, je jedním z nejviditelnějších a nejznámějších projevů kulturního nehmotného dědictví nejen na střední Moravě, dodal Jura.

Úvodní část výstavy je věnována obecným informacím o jízdě králů a jejímu zasazení do časového (Svatodušní svátky) a prostorového (region Haná) rámce. Jsou zde stručně představeny i další lidové zvyky a obyčeje, které spadají do letničního období, ať už se jedná o průvody královniček nebo dětské honění krále. V této části výstavy návštěvník nalezne také cenné artefakty k jízdám králů na Slovácku, zapsaným od roku 2011 do prestižního Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva (UNESCO).

Druhá část výstavy provede zájemce legendami a pověstmi, které jsou spojovány s údajným vznikem a původem jízdy králů (na Hané je obyčej nejčastěji ztotožněn s postavou bájného krále Ječmínka). Tato část se dotkne také proměny vnímání funkce a smyslu královských jízd v soudobé vesnické společnosti, její struktury a také občasných soubojů „konkurenčních“ královských skupin. Zájemci se zde seznámí s četností královských jízd na střední Moravě v 19. století, postupným zánikem tohoto obyčeje i jeho oživením na bázi folklorismu,  a to především v souvislosti s Národopisnou výstavou českoslovanskou v Praze v roce 1895 a folklorními a národopisnými akcemi v průběhu 1. poloviny 20. století.

Třetí, nejrozsáhlejší část výstavy se zaměří na jízdu králů v současnosti. Návštěvník se zde mimo jiné seznámí se současným vnímáním obyčeje v lokální kultuře, proměnou funkce a smyslu královských jízd, ale i výhledem a životností obyčeje v blízké budoucnosti. Především však zde výstava popisuje obnovení a průběh jízd králů ve čtyřech lokalitách, kde se obyčejová tradice dodnes udržuje (Bezměrov, Doloplazy, Chropyně a Kojetín). Vrcholem této části, resp. celé výstavy, je dioráma doloplazské jízdy včetně modelu koně v životní velikosti s králem v dívčím hanáckém lidovém kroji s pantlékem na hlavě a s růží v ústech.

„Jednotlivé jízdy králů se v průběhu času měnily, ale vždy si zachovaly jedinečné prvky, které je odlišují od všech ostatních. I v dnešní moderní době krojovaní jezdci, nazdobení koně a účast folklorních souborů a muziky v  průvodech má své kouzlo, které obdivují každoročně stovky spokojených návštěvníků. Nejen pro ně, ale i pro samotné aktéry je to bezesporu hluboký a silný emocionální zážitek,“ zdůraznil Josef Urban.

„Kromě bohaté fotografické dokumentace a cenných sbírkových předmětů s tematikou letničních obyčejů (kuše, dětský koník, dřevěná šavle, pantlék) budou na výstavě ke zhlédnutí i artefakty, které se používají při dnešních jízdách králů. Na výstavě není zapomenuto ani na dětské návštěvníky, kteří si mohou v edukačním koutku mj. sestavit tematické puzzle nebo namalovat obrázek s motivem jízdy králů,“ připomněl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Muzejní výstava byla koncipována tak, aby sloužila také jako ‚pozvánka‘ na živé jízdy králů, které budou probíhat 1. července 2018 v Doloplazích u Olomouce a 19. srpna 2018 v Kojetíně. I proto byla při vzniku výstavy nezbytná úzká spolupráce nejen s paměťovými institucemi, ale i s jednotlivými organizátory a propagátory současných jízd králů na Hané. Zároveň budou po skončení výstavy jednotlivé výstavní panely nabídnuty institucím a folklorním souborům ke krátkodobé prezentaci.

 Vlastivědné muzeum v Olomouci představuje Jízdu králů na Hané


Poslední změna 25. 05. 2018 08:27:38