V Šumperku se otevírá jedinečné centrum

06. 12. 2016

Dětem i dospělým s pohybovým postižením bude sloužit nové centrum, které se v sobotu otevře v přízemí Domu s pečovatelskou službou Alžběta na Temenické ulici v Šumperku. Pomocí speciální terapie a cvičení bude pomáhat dětem s dětskou mozkovou obrnou, ale i lidem po cévních mozkových příhodách nebo těm, kteří bojují například s následky dopravních nehod.

„Centrum Therasuit je opravdu něco výjimečného, co by nám mohla závidět i velká města. Srdcem tohoto zařízení je místnost se speciální klecí, ve které za pomoci fyzioterapeutů cvičí lidé s pohybovým postižením za pomoci systému gumiček, pružných lan a závaží. Ten systém vyvinuli Američané, kteří se inspirovali výcvikem kosmonautů,“ říká sociální pracovnice šumperské obecně prospěšné společnosti Pontis Bohdana Březinová.

Se svými kolegy připravila na sobotu 10. prosince první workshop určený především rodinám s dětmi s mozkovou obrnou nebo lidem po mozkových příhodách. „Ukážeme jim, jak terapie probíhá, a budou si moci projít všechny zóny našeho centra. Věřím, že pro mnoho lidí bude překvapením třeba snoezelenová místnost s vodní vibrační postelí, vodním válcem, zrcadly a dalšími vychytávkami, které slouží k podpoře smyslového vnímání pro lidi, kteří mají problémy s pohybem,“ dodává Březinová.

Dvouhodinový workshop začne v 10 hodin a zájemcům, kteří se zajímají o novinky v sociálních službách je umožněn volný vstup. Šumperské centrum oceňují zejména lidé, kteří za speciální terapií zatím museli cestovat do dalekých lázní. „Já jsem z toho nadšená, protože jedinou možností, jak se k therasuitu dostat, byl pro mě měsíční pobyt v klimkovických lázních, který je samozřejmě finančně náročný. Věřím, že podobnou radost budou mít i ostatní, kteří třeba nechtějí trávit dlouhý čas s rehabilitací mimo svou rodinu,“ potvrzuje devětadvacetiletá Eliška Hrozová z Chromče, které lékaři diagnostikovali dětskou obrnu ve třech letech.

Podle odborníků mohou speciální terapii využívat lidé od jednoho roku až do čtyřiašedesáti let. 

V Šumperku se otevírá jedinečné centrum
V Šumperku se otevírá jedinečné centrum


Poslední změna 06. 12. 2016 09:31:16