V Přerově se diskutovalo o podpoře výzkumu a inovací

25. 06. 2014

V prostorách společnosti Meopta – optika v Přerově se včera uskutečnil workshop zaměřený na možnosti financování projektů z programu Horizont 2020.

Program Horizont 2020 patří mezi komunitární programy Evropské unie, což jsou finanční nástroje Evropské komise, z nichž mohou evropské subjekty čerpat finanční prostředky na své aktivity. Žádosti se posuzují buď v Evropské komisi, nebo v některé z výkonných agentur. Pro projekty je třeba mít partnery z jiných členských států. Horizont 2020 je program zaměřený na výzkum, vývoj a inovace a je v současném programovém období 2014-2020 největším rámcovým programem Evropské unie.

Setkání zahájil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys, který vyzdvihl potřebu inovací, které mohou zajistit hospodářský rozvoj kraje. V úvodní části vystoupil europoslanec Jan Březina, který byl po dobu svého mandátu členem Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). Výbor ITRE připravoval závěrečné znění legislativních předpisů programu na podporu výzkumu, vývoje a inovací, jehož rozpočet je více než 70 mld. EUR. Europoslanec Březina zdůraznil potřebu většího zapojení českých subjektů do vyhlášených výzev programu a aktivnějšího přístupu k využívání finančních prostředků z komunitárních programů.

V členských státech EU jsou zřízena kontaktní místa, kde mohou zájemci konzultovat své projekty. Pozvání na workshop přijala také Eva Hillerová z Technologického centra Akademie věd ČR, která přítomným představila strukturu programu Horizont 2020, jeho finanční nástroje a možnosti financování pro soukromé společnosti. Zmínila i rizika spojená s ochranou duševního vlastnictví a správného řízení projektu.

Setkání se uskutečnilo ve spolupráci kanceláře člena Evropského parlamentu Jana Březiny, společnosti Meopta – optika a zájmových sdružení právnických osob OK4Inovace a OK4EU. Mezi účastníky byli zástupci Olomouckého kraje, statutárního města Přerova, Vysoké školy logistiky a významných společností z regionu.

wp-20140624-3.jpg


Poslední změna 25. 06. 2014 08:03:34