V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK a Regionální potravinu

18. 07. 2017

Celkem 118 potravinářských a zemědělských produktů od 49 výrobců z regionu se letos ucházelo o ocenění Výrobek Olomouckého kraje. Uspělo patnáct z nich. Teď mají právo užívat označení Výrobek OK®.

„Ocenění Výrobek Olomouckého kraje je udělováno krajskou Agrární komorou od roku 2005. Celkem značku Výrobek OK® získalo 166 produktů z odvětví potravinářství a zemědělství. Mě velmi těší, že se kraj může pochlubit rozrůstající se řadou kvalitních potravin,“ řekl Milan Klimeš, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Sedmičlenná hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší v devíti kategoriích – masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě a ostatní.

Komise hodnotila obal, označení, vzhled, chuť, kvalitu a složení výrobků. Důležitá je také originalita a vysoký podíl ruční práce.

Vítězné produkty získávají logo, které mohou používat na svých obalech. Tvoří je kombinace žluto-zeleného a modrého trojúhelníku a rok, ve kterém byl výrobek oceněn.

„Žluto-zelený trojúhelník znázorňuje přechod úrodné Hané do jesenického pohoří, postupně tmavnoucí modrý představuje řeku Moravu, která stéká z Jeseníků a mění se v mohutnou řeku,“ uvedla Lucie Hošková z Agrární komory Olomouckého kraje.

Svoje vítěze zná v Olomouckém kraji také už osmý ročník soutěže o Regionální potravinu.

Značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich. Hodnotitelská komise vybírala ze 114 produktů od 49 výrobců - největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Soutěží produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality,“ doplnila Lucie Hošková.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky.

Vítězné výrobky – Výrobek OK® 2017

 

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

TRAMPSKÉ CIGÁRO

Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník

 

ZBOJNICKÁ KLOBÁSA

MVDr. Josef Klimeš, Bušín

2.

Masné výrobky trvanlivé

ZAPEČENÝ TVARŮŽEK NA VEPŘOVÉ PAŠTICE

Designfoods s.r.o., Zábřeh na Moravě

3.

Sýry včetně tvarohu

UZLÍKY

MVDr. Osička, Doubravský dvůr, Červenka

 

SÝROVÉ KOUSKY TRIO

Zemědělské družstvo Senice na Hané

4.

Mléčné výrobky ostatní

OVČÍ JOGURT

Michal Hrdlička, Brníčko

 

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

PARTUTOVICKÁ BRAMBOROVÁ BÁBOVKA

Zemědělské družstvo Partutovice

 

SUŠENKY Z TVARŮŽKŮ

Blanka Poštulková, Tvarůžková cukrárna, Olomouc

 

KARAMELOVÝ KOLÁČ S VLAŠSKÝMI OŘECHY A ŠPALDOVÝMI PUKANCI

ENNEA CAFFE s.r.o., Jeseník

 

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

BURÁČEK

Jarmila Štorková, Olomouc - Chomoutov

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

JESENICKÝ MOŠT JABLKO SLADKÁ JEŘABINKA

Mgr. Richard Jašš

 

SIRUP KMÍNOVÝ

Zemánková Viktorie

 

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

CHYTRÉ HRUŠKY

ORIO 21, s.r.o.

9.

Ostatní

HUSÍ MASO (TOVAČOVSKÁ HUSA)

Zbyněk Opatrný

 

SMRKOVÝ VÝHONEK ZAVAŘENINA

Designfoods s.r.o., Zábřeh na Moravě

 

K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

BEZ OCENĚNÍ

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

HOVĚZÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO KOKORY

3.

Sýry včetně tvarohu

NIVA EXTRA

MLÉKÁRNA OTINOVES S.R.O.

4.

Mléčné výrobky ostatní

ZAKYSANÁ SMETANA

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO SENICE NA HANÉ

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

POTŠTÁTSKÝ CHLÉB

PEKAŘSTVÍ FOJTÍK, S.R.O.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

TRUBIČKA

CUKRÁŘSTVÍ U SNĚHOVÉ TRUBIČKY S.R.O.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

JESENICKÝ MOŠT JABLKO ČERNÝ RYBÍZ

MGR. RICHARD JAŠŠ

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

RAJČATA SNACK – ODRŮDA ANGELLE

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO HAŇOVICE

9.

Ostatní

LOŠTICKÝ ŠÁTEČEK

MGR. BLANKA POŠTULKOVÁ, DIS.

 

 

V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu
V Olomouckém kraji se soutěžilo o Výrobek OK® a Regionální potravinu


Poslední změna 18. 07. 2017 11:20:15

© Krajský úřad Olomouckého kraje