V Olomouci musel nouzově přistát vrtulník letecké záchranné služby. Hejtman Košta požaduje změnu stávající situace

17. 01. 2017

Na letišti v Olomouci – Neředíně musel dnes dopoledne kvůli závadě na motoru přistát vrtulník letecké záchranné služby Olomouckého kraje. Stroj provozuje slovenská společnost Air Transport Europe, která vyhrála tendr Ministerstva zdravotnictví a bude na území regionu v příštích čtyřech letech zajišťovat akutní lékařskou péči.

„Vrtulník převážel pacienta z obce Drahotuše na popáleninové centrum do Brna. Nad Prostějovem začaly kontrolky signalizovat závadu motoru. Pilot se se strojem vrátil do Olomouce. Pacient nebyl nijak ohrožen na životě. Díky pohotovosti záchranářů už na letišti čekala sanitka a transportovala ho na místo určení,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček.

„Musím říct, že jsem podobnou událost bohužel předjímal. Kvůli tendru, který nesmyslně vypsalo Ministerstvo zdravotnictví a jehož jediným kritériem byla co nejnižší cena, teď máme v Olomouci více než dvacet let starý vrtulník. Stroj, který provozovatel přislíbil jako náhradní, tu od 1. ledna, kdy začala létat nová společnost, není vůbec,“ sdělil Oto Košta, hejtman Olomouckého kraje.

V současné době stojí vrtulník v hangáru zdravotnické záchranné služby v Olomouci a odborníci pracují na odstranění závady.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje proto pozastavil všechny lety. Znovu je obnoví až ve chvíli, kdy bude závada odstraněna a provozovatel předloží písemnou záruku plné bezpečnosti vrtulníku. Do té doby budou záchranáři Olomouckého kraje spolupracovat s leteckou službou Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Olomoucký kraj nemá právo zasahovat do smluv, které Ministerstvo zdravotnictví na základě tendru uzavřelo s jednotlivými provozovateli letecké záchranné služby. Hejtman Košta ale chce vyvolat jednání se šéfem resortu Miloslavem Ludvíkem.

„Jako předseda Komise Rady Asociace krajů České republiky pro zdravotnictví jsem rozhodnut jednat s ministerstvem zdravotnictví o tom, co dál. Abychom opět dostali leteckou záchrannou službu do stavu, který odpovídá roku 2017,“ doplnil hejtman Košta.

Provoz letecké záchranné služby byl v Olomouci zahájen 1. října 1990. Zdravotnickou část posádky zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, ostatní provozní pracovníky včetně pilotů zajišťovala až do konce loňského roku společnost Alfa – Helicopter, s. r. o. Ta se ale do tendru Ministerstva zdravotnictví nepřihlásila. Smlouva s novým provozovatelem, slovenskou společností Air Transport Europe, je uzavřená do roku 2020.

V Olomouci musel nouzově přistát vrtulník letecké záchranné služby. Hejtman Košta požaduje změnu provozovatele
V Olomouci musel nouzově přistát vrtulník letecké záchranné služby. Hejtman Košta požaduje změnu provozovatele
V Olomouci musel nouzově přistát vrtulník letecké záchranné služby. Hejtman Košta požaduje změnu provozovatele


Poslední změna 17. 01. 2017 16:32:36