V novém roce Vás před Krajským úřadem Olomouckého kraje přivítá výstava Má vlast cestami proměn

06. 01. 2020

Od nového roku je před Krajským úřadem Olomouckého kraje k vidění výstava Má vlast cestami proměn 2019/2020. Výstava už jedenáctým rokem přispívá ke zvelebování sídel i krajiny prezentací úspěšných příkladů úcty k hodnotám, které nám byly svěřeny předchozími generacemi, ale v minulosti se jim často dostávalo málo péče.

Na 9 panelech je vystaveno 24 proměn, které podávají svědectví o pozitivních změnách naší země, obcí a staveb. Lidé tu mohou porovnat současný stav s tím původním. Jedná se o dílčí kolekci národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn, kterou každoročně pořádá sdružení Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z.s.. Na panelech jsou prezentovány proměny z Olomouckého kraje, a to z obcí Bochoř, Čechy pod Kosířem, Grymov, Jezernice, Lazníky, Lipník nad Bečvou, Němčice nad Hanou, Olomouc, Prostějov, Přerov, Radslavice, Radvanice, Sobíšky, Tištín, Tučín, Vrchoslavice.

Celé léto 2019 výstava putovala vesnicemi Olomouckého kraje jako součást oslav obcí, zahradních slavností, hudebních festivalů nebo hodů.

Jsou zde proměny různorodé - od drobných změn vzhledu pomníku přes obnovy zahrad, parků, veřejných prostor, výstavbu workoutových hřišť, koupaliště, revitalizace náměstí, výpravní budovy železniční stanice až po náročné rekonstrukce obecních budov, kulturních domů, víceúčelových sálů, sokolovny, historické oranžérie, renesančního zámku a zámecké konírny. Jedná se o jedinečnou příležitost jak ocenit a také povzbudit úspěšné autory proměn, vyzdvihnout obce z našeho regionu," uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys.

Výstava potrvá do 1. 3. 2020. Dále zahájí návštěvní sezónu v Čechách pod Kosířem a pak se panely vrátí zpět do Prahy, kde už budou čekat na nové proměny 12. ročníku. Slavnostní zahájení národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn 2020/2021 proběhne 25. 4. 2020 na Vyšehradě, kde setrvá měsíc a pak se znovu rozjede po České republice. 

V novém roce Vás před Krajským úřadem Olomouckého kraje přivítá výstava Má vlast cestami proměn
V novém roce Vás před Krajským úřadem Olomouckého kraje přivítá výstava Má vlast cestami proměn


Poslední změna 06. 01. 2020 13:01:45