V kraji přibydou v příštím roce další kilometry nových cyklostezek

13. 11. 2014

Vedení Olomouckého kraje podpoří také v roce 2015 výstavbu a opravy cyklostezek. Peníze z rozpočtu pomohou městům, obcím a mikroregionům s rozvojem cyklistické dopravy.

„Hlavním záměrem této podpory je zvýšení bezpečnosti cyklistické dopravy a zlepšení dopravní obslužnosti. Kolo se stává stále oblíbenějším dopravním prostředkem nejen při turistice, ale i při cestě do zaměstnání či do škol,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Alois Mačák.

Podmínky pro podání žádostí o finanční příspěvek na výstavbu a opravy cyklostezek už schválili na svém jednání 6. listopadu krajští radní. Kritéria pro výběr úspěšných projektů, zůstala stejná jako v letošním roce.

„Při schvalování žádostí se posuzuje například přínos projektu pro zvýšení bezpečnosti cyklistické dopravy, finanční náročnost stavby, intenzita cyklistické dopravy, nehodovost v dané lokalitě nebo i termín dokončení rozestavěné stavby,“ upřesnil náměstek Mačák.

V příštím roce, po schválení nového rozpočtu, si mezi sebe žadatelé rozdělí celkem 5 mil. korun.

Finanční prostředky na budování cyklostezek poskytuje kraj již od roku 2004. Od doby vzniku programu poskytlo hejtmanství obcím více než 73 milionů korun a přispělo k výstavbě 80 úseků cyklostezek v délce 84 kilometrů.


Poslední změna 13. 11. 2014 09:15:46