V Dubicku uctili generála, který zemřel ve vězení

08. 11. 2017

První listopadovou neděli si lidé na hřbitově v Dubicku připomněli osudy armádního generála Bohumila Bočka. Ten se jako legionář účastnil I. světové války v Rusku, po okupaci Československa nacisty působil v odboji a později přešel do exilu. Po válce byl na základě vykonstruovaného procesu uvězněn. Generál Boček zemřel za zdmi valdické věznice na podzim roku 1952. Pochován byl v Dubicku, kde žila jeho manželka.

Vzpomínková akce se konala pod záštitou náměstka hejtmana Olomouckého kraje Dalibora Horáka.

„Bohumil Boček byl jednou z nejvýraznějších osobností našeho regionu. Na jeho činy a osud nemůžeme nikdy zapomenout,“ uvedl náměstek Horák.

Slavnostní bohoslužbu celebroval v dubickém kostele hlavní kaplan Armády České republiky plukovník Jaroslav Knichal, kterému asistovali místní kněží. Pietního aktu se zúčastnil také náčelník generálního štábu Josef Bečvář, zástupci Olomouckého kraje, slovenské armády, ale také Senátu, Dubicka nebo legionářských a vojenskohistorických organizací.

Součástí programu bylo představení nové knihy Armáda patří celému národu, která mapuje život generála Bočka. Vznik publikace finančně podpořil Olomoucký kraj.

V Dubicku uctili generála, který zemřel ve vězení
V Dubicku uctili generála, který zemřel ve vězení


Poslední změna 08. 11. 2017 14:12:00