V Čechách pod Kosířem finišuje další etapa oprav zdejšího zámku

19. 11. 2015

Do konce listopadu skončí třetí etapa rozsáhlé rekonstrukce zámku v Čechách pod Kosířem. Oprava budovy a revitalizace přilehlého parku začala před čtyřmi lety. S aktuálním stavem prací se dnes přímo na místě seznámil i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil spolu se svým náměstkem pro oblast kultury Radovanem Rašťákem.

Opravy podlah, dveří, oken, rekonstrukce elektroinstalace, topení a nové omítky a výmalba, to je nejviditelnější výčet oprav na zámku v Čechách pod Kosířem. Současná třetí etapa se týká úprav prostor západního křídla v prvním patře a dále celého druhého patra jižního a západního křídla zámku.

„Všechny tři etapy rekonstrukce stály dohromady 63 milionů korun. Na část, která má být dokončena do konce listopadu, získal Olomoucký kraj peníze z evropských dotací. Kromě vnitřních prostor zámku se podařilo opravit i věž v  parku, která bude veřejnosti sloužit jako rozhledna,“ řekl hejtman Jiří Rozbořil.  

V rekonstruovaných prostorách jižního křídla bude vytvořena zámecká expozice se zaměřením na Josefa Mánesa a rod Silva – Tarouca. Současně s tím budou v západním křídle upraveny chodby, místnosti i prostor druhé věže. Ta by měla být využita pro občasné expozice.

„V prostorách bude umístěno muzeum věnované Josefu Mánesovi, který na zámku často pobýval a tvořil. Stejně tak šlechtickému rodu Silva – Tarouca, který je s místem spjat historicky. Předpokládáme, že po skončení stavebních úprav projde zámkem ročně až 19 tisíc návštěvníků,“ uvedl náměstek hejtmana Radovan Rašťák.

Na zámku budou po rekonstrukci dvě prohlídkové trasy a stejný počet stálých výstav. Jedna se zaměřením na tradiční lidovou kulturu a další na filmy Jana a Zdeňka Svěrákových. Při komentovaných prohlídkách uvidí návštěvníci převážně původní nábytek i obrazy a seznámí se s osudem zámku a především pak s životem jeho obyvatel.

Slavnostní otevření zámecké expozice je plánováno na začátek dubna příštího roku. V letech 2017-2018 by se mělo podle plánů rekonstruovat také východní a severní křídlo. V této části má být vybudovaný hotel se šestnácti pokoji a restaurace i s venkovním posezením.

„Věřím, že se zámek v Čechách pod Kosířem stane významným kulturním a společenským centrem na Hané. Že se díky rekonstrukci a využití všech prostor zámku vytvoří pro návštěvníky takové místo, kam se budou rádi vracet,“ dodal hejtman Rozbořil.

Klasicistní zámek obklopený romantickým parkem o rozloze 21,5 hektaru je majetkem Olomouckého kraje od září roku 2008.

V Čechách pod Kosířem finišuje další etapa oprav zdejšího zámku
V Čechách pod Kosířem finišuje další etapa oprav zdejšího zámku
V Čechách pod Kosířem finišuje další etapa oprav zdejšího zámku


Poslední změna 11. 12. 2015 11:17:35