Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat

25. 05. 2017

V Přerově se dne 17. května 2017 konal už 3. ročník Konference INOVACE PRAKTICKY. Jde o úspěšnou akci pořádanou sdružením OK4Inovace s cílem podpory snadnějšího zavádění a zlepšování inovačních procesů firem. A to díky praktickým informacím a zkušenostem, předávaným špičkovými odborníky na inovace manažerům zúčastněných firem.

V prostorách Vysoké školy logistiky (VŠLG), v nichž byla konference sdružením OK4Inovace pořádána, se sešlo na osm desítek lidí, zejména manažerů a odborníků zastupujících firmy s inovačním potenciálem z Olomouckého kraje, ale i z dalších regionů. Program zahrnoval přednášky od známých odborníků na různé oblasti inovačních procesů, dále krátké prezentace představitelů malých a středních firem, které již v inovacích dosáhly konkrétních úspěchů, nakonec workshopy zaměřené na diskutování aktuálních inovačních problémů firem účastníků.

Jeden z nich, vedoucí R&D ve firmě ASIO, Jaroslav Lev, uvedl: „Na tuto konferenci jsem dostal doporučení od účastníků z minulého roku, a jsem velmi rád, že jsem se zúčastnil. Bylo pro mne velmi motivující slyšet reálné příběhy lidí a firem, jak se přes všechny obtíže podařilo úspěšně realizovat nové nápady. Velmi si cením i následného workshopu, kde jsme mohli s přednášejícími prodiskutovat naši inovační strategii a konkrétní postupy pro uvádění našich nových produktů na trh.“

Akce byla pořádána pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje, jehož zde zastoupil a účastníky úvodním slovem přivítal náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, Pavel Šoltys.

Mezi přednášejícími byli odborníci s bohatou praxí v realizaci inovací jako například Pavel Juříček, majitel společnosti BRANO GROUP; inovační konzultant středoevropské úrovně Ján Košturiak, který pomáhá významným firmám včetně automobilek a jenž společně s německým institutem Fraunhofer založil společnost IPA Slovakia; dále kouč, expert JIC a dříve specialista v Hartmann–Rico Petr Hložánek nebo odborník na marketing inovací a design služeb Petr Šídlo z Direct People.

Ředitel pořádajícího sdružení OK4Inovace, Kamil Krč, který akci moderoval, sdělil: „Jsem moc rád, že se nám opakovaně daří přesvědčit ty nejlepší české a slovenské odborníky na inovační procesy, aby nám svými praktickými přednáškami a konzultacemi pomohli informovat firmy o výhodách inovací a osvědčených nástrojích k jejich přípravě i realizaci. Inovace jsou totiž nelehkou, avšak přitom nezbytnou cestou k finanční prosperitě, konkurenceschopnosti a dlouhodobé životaschopnosti firem.“

Mezi dalšími přednášejícími tak byli například Martin Tvarůžek, specialista na průmyslový design, který jako jediný Čech zvítězil dokonce dvakrát v prestižní světové soutěži RedDot Design: Product Design – vždy ve strojírenské kategorii. Dále Tomáš Novotný, náměstek ministra na MPO, jenž účastníky seznámil s možnostmi dotačního financování inovací, rektor VŠLG Ivan Hlavoň s přednáškou o logistických procesech nebo Petr Kubečka z VTP Univerzity Palackého v Olomouci, který firmy informoval o výhodách a praktických možnostech spolupráce firem s univerzitami.

Před budovou VŠLG měli účastníci konference možnost si fyzicky prohlédnout zaparkovaný „létající automobil“ – tedy nově vyvinutý vírník GyroMotion, s technickými úpravami a homologací umožňujícími kromě letu také pohyb po silnicích. Prezentoval jej jeho tvůrce a majitel firmy Nirvana Systems, Pavel Březina. Ten se pochlubil tím, že právě na loňské konferenci konzultoval s jedním z přednášejících, předsedou Úřadu průmyslového vlastnictví Josefem Kratochvílem, možnosti patentování tehdy vyvíjeného stroje. A o rok později je již v provozu.

Své zkušenosti s realizací inovačního produktu včetně zvládání různých úskalí účastníkům popsali představitelé několika menších firem. Kromě již zmiňovaného Pavla Březiny z firmy Nirvana Systems to byli Ing. Petr Gross, majitel stejnojmenné firmy, která vyvinula a patentovala si převratné automatické sněžné řetězy na automobily, dále Zdeněk Svoboda z firmy POPP vyrábějící inovativní zastřešení bazénů nebo Radka Martínková, jíž se podařilo s její firmou Bamboolik vyvíjející a prodávající moderní látkové pleny přesvědčit zákazníky ke změně nákupního chování.

Konference byla cílena především na manažery, kteří rozhodují o strategii firmy nebo jsou klíčoví pro realizaci vybraných inovačních procesů ve firmě. Typicky tedy pro osoby v pozicích, jako např. majitel, ředitel, technický ředitel, výrobní ředitel, vedoucí vývoje nebo vedoucí marketingu.

„Naše firma se stále rozvíjí jak na poli technologie, tak především na poli produktové inovace. Díky dynamické strategii naší společnosti se stávají inovace jedním z našich hlavních pilířů. Pozvánku na konferenci INOVACE PRAKTICKY jsme tedy uvítali. Byla to pro nás velmi dobrá možnost poznat různé způsoby řešení inovací, pohledy na inovace a možnosti vzájemné spolupráce,“ poznamenal další z účastníků, Pavel Hampl ze společnosti Palírna u Zeleného stromu.

O svůj důvod k účasti na konferenci se podělil i Ladislav Torčík, ředitel firmy NanoTrade: „Vyvíjíme výrobky s novými funkcemi a vlastnostmi, které dávají zákazníkům nový praktický užitek, mnohdy jde o multifunkční kombinace. Kromě běžných provozních překážek, které existují i u konvenčních firem, musíme ale dělat řadu věcí jinak. Nabízet nové výrobky je dost odlišná činnost nežli dodávat takové, které zákazníci už dobře znají. Setkání s jinými firmami na akcích typu INOVACE PRAKTICKY nám poskytují jiný pohled na podobné problémy. Diskuze s lidmi ochotnými podělit se o své zkušenosti nebo říci svůj názor z praxe nás posouvají kupředu a dodávají potřebnou energii.“

Partnery akce byly Olomoucký kraj, Vysoká škola logistiky, Jihomoravské inovační centrum (JIC) a VTP Univerzity Palackého v Olomouci. Mediálním partnerem bylo vydavatelství nejčtenějšího českého strojírenského časopisu MM Průmyslové spektrum.

Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat
Už potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat


Poslední změna 25. 05. 2017 09:13:45