Tři králové, hejtman, primátor a biskup, popřejí šťastný nový rok před katedrálou i na náměstí

02. 01. 2024

Neobvyklou trojici koledníků mohou Olomoučané spatřit v ulicích historické části hanácké metropole v pátek 5. ledna. Tři králové, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor Statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek a pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík, se tradičně vydají na koních od dominanty hanácké metropole katedrály sv. Václava, aby zavítali na významné olomoucké instituce.

Na začátku pátečního tříkrálového putování se pokloní v katedrále narozenému králi v jeslích, poté průvod vyrazí v doprovodu sboru opery a operety Moravského divadla Olomouc pod taktovkou PaedDr. Lubomíry Hellové na koledu po městských institucích. S koledou společně navštíví Arcibiskupský palác, rektorát Univerzity Palackého, Statutární město Olomouc a Červený kostel Vědecké knihovny Olomouc.

Hejtman Josef Suchánek doporučuje začít nový rok dobrým skutkem. „Nejsem nadšeným příznivcem novoročních předsevzetí, ale dobrých skutků kdykoli v roce určitě. A začít nový rok dobrým skutkem může každý, kdo se zapojí do Tříkrálové sbírky. Všem lidem, kteří tak učiní, ze srdce děkuji,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje

Od počátku zůstává záměr Tříkrálové sbírky stejný, a to získat finanční prostředky pro lidi ocitající se v nouzi. „V roce 2024 podpoří Charita z výtěžku Tříkrálové sbírky provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad,“ sdělila Barbora Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc.

Vernisáž Tři králové v obrazech

V roce 2008 se k Tříkrálové sbírce připojila výtvarná soutěž „Nakresli Tři Krále“, která letos slaví 15. výročí od svého založení. "Za tuto dobu získala více jak tisíc obrázků a ocenila již přes dvě stě dětí. Obrázky zpočátku malovaly jen děti z olomouckého děkanátu, avšak ve spolupráci s časopisem Rodinný život se o soutěži dozvěděly i děti odjinud, a tak začaly chodit obrázky z celé České republiky," přiblížila Barbora Cigánková. Vernisáž Tři králové v obrazech se uskuteční ve čtvrtek 4. ledna v 17:00 ve foyeru Červeného kostela VKOL za účasti Mons. Josefa Nuzika, pomocného biskupa a administrátora Arcidiecéze olomoucké. Výstava proběhne na několika místech v Olomouci, seznam míst ZDE.

 

Program tříkrálové koledy:

8:45 – katedrála sv. Václava (8:45 – 9:10) společná modlitba, prostor pro média

9:10 – setkání s otcem biskupem Baslerem a sekretariátem – knihovna arcibiskupského paláce (9:15 - 9:40)

9:40 – rektorát – pozdravení tří králů na dvorku rektorátu

9:50 – cesta na náměstí (9:55 – 10:10)

10:10 – návštěva SMOL

10:20 – program na náměstí – průvod tří králů, koleda králů se sborem MDOL, vystoupení dětí MŠ Ovečka a žáků Základní školy sv. Voršily v Olomouci, prostor pro média (10:20 – 10:50)

10:50 – 11:00 cesta bez koní k Vědecké knihovně Olomouc

11:00 – 11:15 Červený kostel – VKOL – závěr

Tři králové, hejtman, primátor a biskup, popřejí šťastný nový rok před katedrálou i na náměstí


Poslední změna 02. 01. 2024 14:13:47