Studenti z partnerské Kostromy na kraji. Setkali se s náměstky Hynkem a Zemánkem

30. 05. 2019

S náměstkem hejtmana pro oblast školství Ladislavem Hynkem a jeho kolegou Jiřím Zemánkem se ve čtvrtek 30. května setkali studenti lesnické školy z Kostromy. Ta je centrem Kostromské oblasti, která je součástí Ruské federace. Olomoucký kraj navázal partnerství s tímto regionem před patnácti lety.

Olomoucký kraj má celkem deset zahraničních partnerů. Kromě oblasti cestovního ruchu se společně zabýváme také například možnostmi dalšího rozvoje hospodářské spolupráce, z čehož vyplývá třeba vzájemné zprostředkování kontaktů na firmy, které si mají co nabídnout,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Jiří Zemánek.

Studenti kostromské Vyšší odborné lesnické školy nejsou v kraji poprvé, pravidelně sem totiž míří v rámci výměnných pobytů. Ty organizuje Střední lesnická škola v Hranicích.

Kostromská oblast se nachází severovýchodně od Moskvy. Její velkou část pokrývají lesy, což z ní činí jednoho z největších evropských producentů dřeva. Studenti tamní lesnické školy si proto s těmi našimi mohou vyměnit řadu informací, které se jim v praxi budou hodit,“ řekl náměstek hejtmana Ladislav Hynek.

Kromě návštěvy krajského úřadu si studenti prohlédli také historické centrum Olomouce. Během svého pobytu v regionu se navíc seznámili s chodem hranické lesnické školy a viděli i školní lesní podnik Mendelovy univerzity.

Ve spolupráci s Arcibiskupskými lesy a statky jsme studentům ukázali, jak se hospodaří na kalamitních plochách v Jeseníkách a jak chráníme přírodu na Rejvízu,“ shrnul program Miroslav Kutý, ředitel Střední lesnické školy Hranice.

Fotogalerie zde.

Studenti z partnerské Kostromy na kraji. Setkali se s náměstky Hynkem a Zemánkem


Poslední změna 31. 05. 2019 12:22:47