Studenti vyrobili do soutěže originální svícny dle vlastních návrhů

26. 04. 2017

Vyhlášením vítězů vyvrcholila dne 18. dubna 2017 soutěž pro středoškolské studenty nazvaná „Nejlepší svícen“.  Soutěž organizovaná sdružením OK4Inovace a Střední průmyslovou školou strojnickou v Olomouci ve spolupráci s dalšími partnery byla pilotně zaměřena právě na studenty této školy. Úkolem soutěžících bylo navrhnout a následně vyrobit svícen na předem dané druhy svíček. Cílem bylo podpořit kreativitu studentů a rozvoj jejich technických dovedností, a také motivovat k případnému podnikání.

Partnery soutěže byly Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj, společnost Koyo Bearings Česká republika s.r.o., Galerie RUBIKON, WANZL spol. s r.o., ColorWest, s.r.o. a LASER-TECH, spol. s r.o.

Soutěž zahrnovala dvě soutěžní etapy. Jednak „Návrh svícnu“, kde bylo úkolem všech soutěžních týmů zpracovat skicu s návrhem designu svícnu a popis postupu výroby včetně návrhu použitých materiálů. Další etapou byla „Výroba svícnu“, v níž každý soutěžní tým navržený svícen vyrobil a vypracoval k němu také obchodní model a cenovou kalkulaci. Vzhledem k poměrně volnému zadání poskytujícímu větší prostor pro kreativitu bylo možné zvolit různý materiál i různé technologie výroby. Vzniklo tak asi 40 svícnů vyrobených z kovu, dřeva, keramiky nebo plastu, s využitím frézování a soustružení, broušení, kování, lisování, stříhání, ohýbání, 3D tisku, laserového nebo ručního vyřezávání a opracování.

Dvanáct soutěžních týmů postoupilo na základě hodnocení odborné poroty do finále soutěže, kde měly za úkol prezentovat své vyrobené svícny. Byla posuzována nejen originalita designu a kvalita zpracování, ale soutěžící byli také dotazováni na svou představu o možnostech sériové výroby a následného prodeje svícnů dle soutěžního návrhu.

Finále proběhlo dne 18. dubna 2017 v dopoledních hodinách v prostorách SPŠ strojnické v Olomouci. Odpoledne pak byli v Kongresovém sále budovy Krajského úřadu Olomouckého kraje slavnostně vyhlášeni vítězové soutěže:

  1. místo: Viktorie Hořínová
  2. místo: Josef Kišac, Daniel Kišac
  3. místo: Jan Gádoci, Ondřej Miček

Navíc byly uděleny zvláštní ceny. Jednak za vysokou míru pracnosti při návrhu i zpracování:

  • Cena Koyo Bearings: Jiří Slečka

Dále za nejrychlejší praktické uplatnění, a to v projektu ESERO pod Evropskou vesmírnou agenturou (ESA), který je zaměřen na podporu primárního vzdělávání v oblasti technických a přírodovědných oborů prostřednictvím témat vesmíru v Evropě:

  • Cena ESERO: Vilém Chudárek, Miloslav Pajunčík, Filip Pospíšil

Členy odborné poroty byli kromě Ing. Jiřího Rudolfa z OK4Inovace, doc. Hany Marešové z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Ing. Martiny Zahnášové ze SPŠ strojnické v Olomouci také Petr Novák ze společnosti Koyo Bearings Česká republika, Štefan Šafránek z firmy Wanzl, akademický sochař a umělecký kovář Igor Kitzberger a Bronislava Paučková z Galerie RUBIKON.

Celou soutěž zhodnotila ředitelka SPŠ strojnické, Ing. Martina Zahnášová: „Naši studenti dostali
v této soutěži velký prostor pro kreativitu, neboť měli poměrně volné zadání a nebyli tak ohraničeni přísnými mantinely. Navíc si v praxi vyzkoušeli různé postupy a prohloubili své znalosti zvolených technologických postupů. Soutěž hodnotím pozitivně a ráda bych ji u nás opakovala i v dalších letech.“

Někteří studenti již v rámci soutěže získali možnost uplatnit svůj výtvor v další reálné praxi, za což zároveň získali zvláštní ocenění. K tomu uvádí členka poroty, doc. Hana Marešová z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci: „Cenu ESERO jsme udělili studentům zejména za zajímavý nápad schematického zobrazení planetárního systému, který tematicky zcela zapadl do oblasti, kterou se projekt ESERO zabývá – tedy tematikou vesmíru. Jejich nápad nás zaujal natolik, že jsme se ho rozhodli využít při přípravě propagačních předmětů projektu ESERO v podobě svícnu a klíčenky, a v této chvíli již se studenty probíhají první jednání k možné výrobě těchto produktů. Studenti tedy již zároveň získali svou první reálnou zakázku.“

Soutěž volně navázala na předchozí soutěže pořádané sdružením OK4Inovace ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a dalšími partnery. Ty byly zaměřeny na žáky základních škol, ale jejich cíl byl podobný – rozvíjet zájem dětí a mladých lidí o technické a přírodovědné obory, ale také o vlastní budoucí podnikání. V předchozích letech to byla soutěž „Fit s müsli“ pořádaná ve spolupráci s firmou Úsovsko, o rok později pak „Hra s elektromotory“ pořádaná ve spolupráci s mohelnickým závodem společnosti Siemens. V současnosti sdružení OK4Inovace hledá další možná témata a partnery z řad firem pro pořádání příštích obdobně zaměřených soutěží.

Studenti vyrobili do soutěže originální svícny dle vlastních návrhů
Studenti vyrobili do soutěže originální svícny dle vlastních návrhů
Studenti vyrobili do soutěže originální svícny dle vlastních návrhů
Studenti vyrobili do soutěže originální svícny dle vlastních návrhů


Poslední změna 26. 04. 2017 09:06:09