Střední školy začaly přijímat přihlášky. Kraj připravil pro žáky přes sedm tisíc volných míst

05. 02. 2024

Celkem dvacet dní mají žáci posledních ročníků základních škol na odeslání přihlášek na střední školy. Letos novým způsobem, a to elektronicky. Volných míst na středních školách je dostatek, celkem 7 700.

„Deváťáků na základních školách v kraji je nyní přesně 6 134, k tomu na víceletých gymnáziích 750. Střední školy jsme na současnou situaci připravili, hned na několika školách jsme pro školní rok 2024/2025 navýšili počet míst,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Například nová třída oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika vznikne v Olomouci, jedná se o detašovaní pracoviště Střední pedagogické školy Přerov. Výčet dalších navýšených míst přibližuje krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec: „O jednu třídu se navýší kapacita čtyřletého studia Gymnázia Čajkovského v Olomouci. K navýšení tříd dojde také na dvou obchodních akademiích v Olomouci a Šumperku v oboru Ekonomické lyceum. V Šumperku nově otevíráme třídu přírodovědného lycea na Střední odborné škole. Dvojnásobný počet žáků přijme v oboru informační technologie Střední průmyslová škola strojnická v Olomouci. A na všech zdravotnických školách kraj navýší počet přijímaných školáků v oboru praktická sestra,“ popsal.

Dlouhodobě přetrvává zájem o studium na gymnáziích a obchodních akademiích. U obou byl loňský zájem až čtyřnásobný vzhledem k předchozím rokům. Zájemci tedy musí počítat s tím, že například u gymnázií nebudou všichni uspokojeni, tak jako každý rok. Na odborných školách se školáci nejvíce hlásí na elektrotechnické, sociální a zdravotní obory. Větší zájem je o technické obory, jako je strojírenství, elektrotechnika či informatika. Bohužel malý zájem stále přetrvává u řemeslných oborů, jako je klempíř, zedník nebo tesař.

Letos se přihlášky na střední školy podávají poprvé také elektronickou cestou. Změna v procesu přijímacího řízení je vedena snahou celý proces zjednodušit a zefektivnit. „Sníží se například počet odvolávacích řízení a většina volných míst na školách bude informačním systémem obsazena již v prvním kole dle priorit uchazečů, které v přihláškách musejí u jednotlivých škol uvádět,“ dodal radní Jakubec.

Střední školy začaly přijímat přihlášky. Kraj připravil pro žáky přes sedm tisíc volných míst


Poslední změna 06. 02. 2024 11:18:51