Stavby století republiky 1918 – 2018 v Olomouckém kraji a Olomouci

22. 11. 2017

V pondělí 4. prosince 2017 v 17 hodin bude v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci zahájena výstava o  jedinečné tváři  moderní architektury Olomouckého kraje  v obrazech, fotografiích, plánech a příbězích o architektech, stavebnících, stavitelích. Malá výstavní expozice nás provede  stavbami moderní architektury, vytvořenými od roku 1918 do současnosti.

Projekt Stavby století republiky v Olomouckém kraji je součástí celorepublikového projektu, jehož  cílem je představit stoletý vývoj moderní československé, respektive české architektury a stavitelství jako součásti architektonické kultury nové Evropy od skončení první světové války po dnešek.

Architektonická tvorba na území dnešního Olomouckého kraje po vzniku republiky souvisela s celkovým vývojem v nové republice. Budují se nové veřejné stavby, školská zařízení, nemocnice, rozvíjí se bytová výstavba. Dochází k budování nových průmyslových podniků a na zemědělskou výrobu navazuje řada potravinářských podniků. A to nejen v Olomouci, ale  také dalších městech a místech dnešního Olomouckého kraje. Přední český architekt Bohuslav Fuchs  vyjádřil  názor, že například „vývoj moderní české architektury lze v Prostějově sledovati, jako snad v žádném moravském městě."

Zakázky k budování nových staveb byly a jsou zadávány nejen architektům působícím na regionální úrovni, ale i celorepublikově uznávaným autorům. Architekty významných staveb v Olomouckém  kraji byli  například Bohuslav Fuchs, Karel Kotas, Josef Polášek, Oskar Oehler, Lubomír Šlapeta, Eduard Žáček,  Antonín Navrátil, Miroslav Putna a  další.  Také současní architekti, například Petr Hájek, Jan Šépka, Tomáš Hradečný, Miroslav Pospíšil, Petr Hrůša a Petr Pelčák nebo Pavel Nasadil a jejich ateliéry se začínají zapisovat do análů významných staveb kraje.

Výstava potrvá do 12. ledna 2018 v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci – 1. patro, Univerzitní 3, Olomouc.  Otevřeno bude po–pá od 7 do 22 hod. V době svátečních dnů 22. 12. 2017 až 1. 1. 2018 bude zavřeno.

Výstavu připravil FOIBOS BOOKS a koná se za podpory a spolupráce statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje, Státního fondu kultury ČR a Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Záštitu převzal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Mgr. František Jura.

Stavby století republiky 1918 – 2018 v Olomouckém kraji a Olomouci
Soubor typu pdfPozvánka(307 kB)stáhnout


Poslední změna 22. 11. 2017 11:02:26