Spor ohledně SEFO. Hejtman Okleštěk jako mediátor už koná

29. 03. 2019

Jednáním s ministrem kultury Antonínem Staňkem potvrdil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk svou roli mediátora ve věci urovnání sporu mezi Muzeem umění v Olomouci a ministerstvem kultury ohledně Středoevropského fóra. Oba politici spolu o celé záležitosti mluvili tento týden na půdě Poslanecké sněmovny.

S panem ministrem jsme se shodli na tom, že zájem kraje je totožný se zájmem ministerstva, a tím je pokračovat v přípravě SEFO pro Olomouc. Mým cílem je urovnat komunikační „přestřelku“ a vrátit projednávání projektu ke konstruktivnímu dialogu,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Hejtman vyslechl hlavní argumenty ministerstva, zejména požadavek na transparentní architektonickou soutěž a akceptování politicko-ekonomické odpovědnosti při uvolnění investice bezmála 600 milionů korun.

Posoudit podobu SEFO musejí odborníci, ne laici. Mně jde jenom o to, aby SEFO v Olomouckém kraji bylo a aby vyrostlo v Olomouci. Sporná situace vznikla v podstatě nedorozuměním v komunikaci jak ze strany ministerstva, tak Muzea umění a my se teď snažíme najít společnou řeč,“ řekl po jednání hejtman.

Oba politici se v závěru jednání dohodli na pravidelném režimu pracovních schůzek k problematice SEFO.

Ladislav Okleštěk byl požádán o roli mediátora v pondělí 25. března na schůzce se zástupci Muzea umění, Univerzity Palackého, olomouckého arcibiskupství a magistrátu. Hejtman v těchto dnech na svém facebookovém profilu pořádá pro veřejnost anketu, ve které se mohou lidé vyjádřit právě k SEFO. Najdete ji zde.

Spor ohledně SEFO. Hejtman Okleštěk jako mediátor už koná


Poslední změna 01. 04. 2019 09:04:24