Spolky a pobočné spolky se do konce roku musí zapsat do veřejného rejstříku

22. 11. 2016

Všechny spolky (bývalá občanská sdružení) a pobočné spolky (dříve organizační jednotky) musí do 31. 12. 2016 doplnit ke své organizaci zákonem dané údaje - zejména změněný název, stanovy opravené dle zákona, statutárního zástupce, příp. kontrolní orgán.

Zatímco spolky, které tuto povinnost nesplní, asi soud k doplnění hned tak vyzývat nebude, POBOČNÝ SPOLEK automaticky ZANIKÁ. Což opravdu znamená, že po 1.1.2017 nebude existovat, nemůže dělat žádné úkony a soud ho vymaže z rejstříku.

Za pobočný spolek musí dát návrh na zápis do veřejného rejstříku hlavní spolek, ale Olomoucký krajský soud již zapsal pobočný spolek, který dal návrh sám za sebe.

Zde jsou ta ustanovení občanského zákoníku, která to jasně vymezují:

§ 3041

 (2)  Ustanovení společenské smlouvy nebo statutu právnických osob uvedených v odstavci 1, která odporují donucujícím ustanovením tohoto zákona, pozbývají závaznosti dnem nabytí jeho účinnosti; právnická osoba přizpůsobí do tří let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona společenskou smlouvu nebo statut úpravě tohoto zákona a doručí je orgánu veřejné moci, který vede veřejný rejstřík, do něhož je právnická osoba zapsána. Neučiní-li tak, příslušný orgán veřejné moci ji k tomu vyzve a stanoví ve výzvě dodatečnou přiměřenou lhůtu ke splnění této povinnosti; uplyne-li dodatečná lhůta marně, soud právnickou osobu na návrh orgánu veřejné moci nebo osoby, která na tom osvědčí právní zájem, zruší a nařídí její likvidaci.

§ 3042

Odporuje-li název právnické osoby ustanovením tohoto zákona, přizpůsobí právnická osoba svůj název požadavkům tohoto zákona do dvou let ode dne nabytí jeho účinnosti. Není povinna tak učinit tehdy, jsou-li pro to důležité důvody, zejména užívala-li právnická osoba svůj název dlouhodobě a je-li pro ni tak příznačný, že jeho zaměnitelnost nebo klamavost nelze rozumně předpokládat.

§ 3045

(1) Sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, se považují za spolky podle tohoto zákona. Sdružení má právo změnit svoji právní formu na ústav nebo sociální družstvo podle jiného zákona.

(2) Organizační jednotky sdružení způsobilé jednat svým jménem podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, se považují za pobočné spolky podle tohoto zákona. Statutární orgán hlavního spolku podá do tří let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona návrh na zápis pobočného spolku, jinak posledním dnem této lhůty právní osobnost pobočného spolku zaniká.

Vám, kteří potřebujete s tímto zápisem pomoci, je stále k dispozici radou a pomocí poradkyně hejtmana pro NNO paní Milada Šnajdrová, tel. 776 133 372, @: poradnaNNO@kr-olomoucky.cz.


Poslední změna 22. 11. 2016 12:33:35