Sociálně podnikat se dá i bez zákona

01. 12. 2015

Sociální podnikání lze v České republice rozvíjet i bez toho, aby tuto oblast upravoval speciální zákon. Takový byl závěr diskuzního workshopu, kterého se zúčastnilo téměř 30 zástupců neziskových organizací z Olomouckého kraje.

Organizátorem workshopu byl Olomoucký kraj. Úvodní příspěvky přednesli účastníkům zástupci Asociace veřejně prospěšných organizací České republiky Marek Šedivý a Aleš Mrázek. Druhý jmenovaný přítomným přiblížil zkušenosti ze své nedávné pracovní cesty na Tchaj-wan, během které se mimo jiné seznámil s tamějšími přístupy k sociálnímu podnikání. „Podpora sociálního podnikání je tam nastavena jiným způsobem, než o jakém se uvažuje v České republice. Státní úřady na Tchaj-wanu se soustředí především na to, aby zájemci o sociální podnikání měli k dispozici co nejkvalitnější odbornou podporu. Pomáhají budovat inkubátory, centra inovací nebo podporují univerzitní pracoviště, která se na rozvoj sociálního podnikání zaměřují. Začínající sociální podniky tak mohou zdarma nebo velmi levně získat prostory pro svoji činnost a otevírají se jim široké možnosti spolupráce s odborníky, kteří jim předávají své zkušenosti a zprostředkovávají domácí i zahraniční kontakty,“ vysvětlil Aleš Mrázek, odborný konzultant a analytik asociace.

V podobném duchu hovořila i Dita Palaščáková z Caritas – Vyšší odborné školy sociální v Olomouci. Seznámila účastníky workshopu s výstupy konference o sociálním podnikání, která se konala v polovině listopadu ve Vídni. Podle ní může rozvoj sociálního podnikání v ČR výrazně urychlit vznik specializovaných center sociálního podnikání na univerzitách, tzv. „stastupů“. Jeden z prvních již vzniká na univerzitě v Olomouci.

„V současné době mohou sociální podnikatelé získat finanční podporu z různých zdrojů. V jednotlivých dotačních programech je však sociální podnikání definováno různě. Většinou mohou o podporu žádat i neziskové organizace, ale není to pravidlo. Například Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že neziskové organizace by podnikat neměly, a také je v tom nepodporuje. Existuje možnost, že Ministerstvo práce a sociálních věcí prosadí jako spolupředkladatel do připravovaného zákona pravidla, kterými postaví sociální podnikání mimo neziskový sektor,“ varuje Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací České republiky a ředitel Nadačního fondu Ronald McDonald House Charities. „Před několika lety jsme si mysleli, že sociální podnikání se nemůže rozvíjet bez zákona, který jej ukotví do české legislativy. Teď vidíme, že je to naopak. Tam, kde není sociální podnikání regulované nadbytečnými zákony, se mu daří lépe. Možná je ještě čas, aby česká vláda ustoupila od záměru přijmout zákon o sociálním podnikání, jehož věcný záměr se zatím neúspěšně připravuje již dva roky,“ pokračoval Šedivý.

Podle posledních informací z Úřadu vlády by měl být věcný záměr zákona zveřejněn ještě do konce letošního roku.


Poslední změna 01. 12. 2015 15:14:20