Skončil pátý ročník soutěže Hejtmanův pohár

22. 11. 2019

Slavnostním vyhlášením výsledků a oceněním nejlepších škol z celé České republiky byl zakončen v pořadí už pátý ročník soutěže Hejtmanův pohár. Tu pořádá od roku 2015 Asociace amatérských sportů ČR (AAS ČR) a soutěžilo v ní už více než 250 tisíc žákyň a žáků z 900 základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Také letos byl zájem dětí velký, do boje o Hejtmanův pohár se jich zapojilo více než 50 tisíc. V prostorách Staroměstské radnice v Praze byly vyhlášeny nejlepší školy ze všech krajů republiky.

Hejtmanův pohár je soutěž, která je postavená na zdolávání opičí dráhy, jejíž propozice určuje právě Asociace amatérských sportů ČR jako organizátor. Žáci a žákyně se snaží o dosažení co nejlepšího času, zároveň jsou v průběhu soutěže vypisovány různé hejtmanské výzvy, které zahrnují natáčení videí a další dovednosti.

„Když jsme Hejtmanův pohár vymýšleli, chtěli jsme skloubit dohromady několik věcí. Jednak to měla být samozřejmě soutěž o sportu, ke kterému chceme děti vést. Zároveň jsme ale nechtěli, aby to byla soutěž fyzicky příliš náročná. My nechceme najít nové reprezentanty a vrcholové sportovce, my chceme, aby se děti hýbaly a měly ze sportu radost. Chceme je dovést ke sportu jakožto zdravé a přirozené součásti jejich životů. Proto jsme zvolili opičí dráhu, kterou mohou absolvovat jak malé děti, tak třeba ty méně sportovně nadané,“ popisuje Milan Kočí, předseda AAS ČR.

V rámci celorepublikového žebříčku bylo umístění nejlepších škol velmi těsné. První příčku obsadily hned tři školy s počtem 4190 bodů – ZŠ Tymákov z Plzeňského kraje, ZŠ Sokolov, Běžecká 2055 z Karlovarského kraje a Gymnázium Mikuláše Koperníka z Moravskoslezského kraje. Těsně za nimi skončila ZŠ a MŠ Ptení (Olomoucký kraj) s 4180 body a třetí místo obsadily shodně s 4170 body ZŠ a MŠ Košetice (Kraj Vysočina) a ZŠ a Praktická škola Český Brod (Středočeský kraj).

Vítězná škola v každém kraji získala 10 000 korun a originální hejtmanův pohár. Všechny školy, které se v krajích umístily na druhém místě, si z vyhlášení výsledků odnesly poukaz na nákup sportovního vybavení v hodnotě 4000 korun. Školy na třetích příčkách pak poukaz na nákup sportovního vybavení v hodnotě 1000 korun.

„Jedním z našich záměrů, se kterými tuto soutěž pořádáme, je také podporovat školy v jejich činnosti směrem ke sportování žáků a žákyň. Proto i touto formou odměn za předvedené výkony přispíváme k tomu, aby podmínky dětí byly v daných školách lepší,“ uzavírá Milan Kočí.

Skončil pátý ročník soutěže Hejtmanův pohár


Poslední změna 22. 11. 2019 10:52:27