Šikovným žákům opět přilepšila stipendia

28. 07. 2022

Motivační stipendia letos udělala radost mnoha žákům v Olomouckém kraji. Jen za druhé pololetí uplynulého školního roku na ně kraj uvolnil 1,3 miliónu korun. Tato podpora směřovala k žákům oborů zakončených maturitní zkouškou.

„Naší snahou je odměnit mladé lidi za to, že si řádně plní svoje školní povinnosti a studují s dobrým prospěchem. Stipendium může být také impulzem pro rozhodnutí studovat obor, jehož absolvent najde uplatnění na trhu práce v profesích, kterých je nedostatek,“ uvedl Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Peníze na stipendia schválila na svém posledním zasedání krajská rada. Finance půjdou do středních škol, které hejtmanství zřizuje.

„Finanční podpora slouží především žákům učňovských oborů, ale i studentům technických oborů, které jsou zakončeny maturitou,“ dodal radní Jakubec.

Mezi podporované maturitní obory patří například strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví či obor mechanik. Na stipendium nedosáhne každý, ale jen ti žáci, kteří odvádí dobrý výkon na praxi, nemají neomluvenou absenci nebo kázeňské problémy.

Celkově Olomoucký kraj rozdal v minulém školním roce na stipendiích více než 8 miliónů korun. Peníze na podporu šikovných žáků bude poskytovat nadále.

Šikovným žákům opět přilepšila stipendia     Ilustrační foto


Poslední změna 28. 07. 2022 08:28:11