Seniorské cestování opět slavilo úspěch. Pokračovat bude i v příštím roce

07. 12. 2016

Už podeváté v řadě podpořilo olomoucké hejtmanství letní zájezdy pro seniory za krásami našeho regionu. Téměř 60 výletů a více než dva a půl tisíce seniorů si užívalo společné výlety od poloviny srpna až do konce října. Olomoucký kraj úspěšný projekt podpořil částkou 1,2 milionu korun. „Seniorské cestování bude zcela určitě pokračovat i v příštím roce, počítáme s tím v připravovaném rozpočtu na rok 2017,“ uvedl hejtman Oto Košta.

Projekt nabízí výlety osobám starším 60 let s trvalým bydlištěm na území Olomouckého kraje. Hlavním cílem je poskytnout účastníkům možnost poznat lákavá místa turistického regionu Střední Morava a Jeseníky a přispět tak k podpoře lokálního cestovního ruchu.

„Pro mě osobně mají senioři zelenou a vážím si jejich životních zkušeností a znalostí. Jsem rád, že i díky těmto výletům vytváří hejtmanství podmínky pro aktivní zapojení dříve narozených spoluobčanů do dění v regionu. A snad i tímto způsobem přidáváme létům života jejich kvalitu,“ dodal hejtman Košta.

Vedle tradičně oblíbených destinací, kterými je například Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách nebo návštěva Hornického skanzenu ve Zlatých Horách, letos přibyly i nové cíle. Nejúspěšnější novinkou se stal výlet do Čech pod Kosířem s nově otevřeným zámkem, ochutnávkou levandulových produktů a muzeem kočárů.

Střední Morava - Sdružení cestovního ruchu letos vsadilo také na využití služeb různých průvodců. Seniorům se na zájezdech věnovali například studenti Univerzity Palackého, ale díky Krajské radě seniorů i průvodci z jejich vlastních řad. „Krajská rada seniorů se do celého projektu zapojila letos podruhé a musím říct, že ohlasy na způsob a formu cestování máme kladné. Velmi se také osvědčilo zapojení dvou našich členů do průvodcovských služeb, kdy byly využity cenné seniorské zkušenosti,“ řekla předsedkyně KRS Milena Hesová.

Poprvé v historii projektu byl zařazen také speciálně upravený výlet pro seniory se zdravotním omezením. „Výlet určený pro zdravotně znevýhodněné se setkal s velkým ohlasem. Věřím, že cestování v roce 2017 přinese více možností právě pro osoby, které potřebují upravený program i specifické služby. Všechny připomínky a podněty účastníků určitě zohledníme při přípravě výletů v dalším roce,“ doplnila Hesová.

Seniorské cestování opět slavilo úspěch. Pokračovat bude i v příštím roce


Poslední změna 08. 12. 2016 13:42:05