Seniorská obálka může zachránit život. Nově také v Olomouckém kraji

20. 03. 2019

Senior v bezvědomí – kolem zdravotničtí záchranáři, kteří mu chtějí pomoci. Cenné okamžiky v boji o život jim teď může ušetřit například obyčejná obálka přichycená magnetem na ledničce. Uvnitř totiž naleznou důležité informace o zdravotním stavu člověka, který jejich pomoc neodkladně potřebuje. Projekt Seniorské obálky spustil Olomoucký kraj právě v těchto dnech.

Starší lidé dají na papír seznam užívaných léků a také aktuální informace od svého lékaře nebo propouštěcí zprávu z nemocnice. Tiskopis pak pověsí na ledničku nebo zevnitř vchodových dveří. Záchranáři díky tomu okamžitě poznají specifické zdravotní problémy či potřeby pacienta včetně medikamentů, které užívá,“ vysvětlil podstatu Seniorské obálky hejtman Ladislav Okleštěk.

Formuláře, v nichž senioři, nejlépe ve spolupráci s praktickým lékařem, vyplní podstatné informace, už Olomoucký kraj zveřejnil na webových stránkách www.olkraj.cz/seniorska-obalka-cl-4555.html.

Seniorská obálka je finančně nenáročný projekt, který zajistí pomoc hlavně seniorům v případě jejich tísně a ohrožení života. A to převážně těm, kteří žijí osamoceně,“ doplnil Pavel Podivínský z krajského odboru sociálních věcí.

O projekt se už zajímají zástupci samospráv z celého regionu. Kraj ho proto bude nabízet ke sdílení nejen všem městům a obcím, ale také neziskovým organizacím či poskytovatelům sociálních služeb.

Seniorská obálka je projektem Ministerstva práce a sociálních věcí. Prvním krajem, který ji v loňském roce zavedl, byl Jihomoravský kraj. Kromě Olomouckého se postupně zapojily také Královehradecký, Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Karlovarský a Ústecký.

Seniorská obálka může zachránit život. Nově také v Olomouckém kraji


Poslední změna 20. 03. 2019 14:03:40