Schválení uznatelnosti nákladů od 15. 7. 2015…

08. 10. 2015

Olomoucký kraj umožní v případě schválení jím podané žádosti uznatelnost výdajů souvisejících s výměnou starého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním se zpětnou účinností od 15. 7. 2015.

V případě realizace výměny kotle (provedené nejdříve však 15. 7. 2015 a později) před vyhlášením výzvy k předkládání žádosti občanům kraje, které se předpokládá v lednu 2016, je nutné mít na paměti, že finální podmínky, podoba žádosti a jejich příloh budou zveřejněny až v rámci vyhlášení samotné výzvy ze strany Olomouckého kraje.

Již nyní lze však předpokládat, že k žádosti bude nutné doložit některé přílohy, bez nichž nebude možné zpětně výměnu kotle podpořit. Mezi takové přílohy bude patřit fotodokumentace vyměňovaného kotle na pevná paliva s ručním přikládáním (včetně štítku s uvedením typu a výkonu kotle, pokud na kotli je), jeho napojení na otopnou soustavu a na komínové těleso. Doporučujeme také vyfotit samotnou kotelnu (prostory, kde se kotel nachází) a dům, ve kterém se kotelna nachází. Dalším z požadovaných dokladů bude i fotodokumentace odstranění vyměňovaného (starého) kotle (doporučujeme nafotit jak samotný odpojený kotel, tak místo (kotelnu), kde byl tento kotel umístěn, bez tohoto kotle - bude později upřesněno ze strany MŽP) a fotodokumentace nově instalovaného kotle (zdroje vytápění). Současně bude potřeba doložit fotodokumentaci instalace opatření vedoucího ke snížení energetické náročnosti RD (tzv. mikro energetické opatření). Fotodokumentací je potřeba doložit, že deklarované opatření bylo opravdu provedeno (např. fotodokumentace zateplení před jeho zakrytím a po zakrytí). Tuto fotodokumentaci bude možno doložit až s dalšími doklady v rámci vyúčtování dílčího projektu – výměny kotle.

Současně bude nezbytné prokázat likvidaci vyměňovaného kotle na pevná paliva. Pro tyto účely bude nutno doložit Potvrzení o likvidaci starého kotle. Doklad o ekologické likvidaci může potvrdit výkupna kovů či sběrný dvůr. Formulář Potvrzení o likvidaci starého kotle bude uveřejněn ihned po schválení jeho podoby ze strany Ministerstva životního prostředí.

Součástí žádosti bude také potvrzení energetického specialisty týkající se vhodnosti realizovaného tzv. mikroenergetického opatření, v případě, že bude toto mikroenergetické opatření realizováno. Odkaz na seznam energetických specialistů jsme již dříve zveřejnili v sekci „Aktuality“.

S ohledem na možnou „zpětnou“ uznatelnost výdajů je také důležité zdůraznit, že při výběru nového kotle (zdroje tepla) lze podpořit pouze výrobek uvedený v seznamu registrovaných výrobků, který je zveřejněn na http://www.opzp.cz/dokumenty/187-seznam-registrovanych-vyrobku?verze=1. V případě, že požadovaný výrobek není v seznamu uveden a nebude v době podání žádosti o finanční podporu, resp. uzavření smlouvy s úspěšným žadatelem, v tomto seznamu uveden, nebude možné takovou žádost podpořit. Registraci zařízení by měli primárně žádat výrobci a distributoři, nicméně o zařazení určitého výrobku (zdroje vytápění) do seznamu je možno požádat i individuálně. V těchto případech se obracejte na zaměstnance uvedené v sekci „Kontakty“. Správcem tohoto seznamu a orgánem, který schvaluje zařazení do seznamu je Státní fond životního prostředí. Seznam bude po dobu realizace kotlíkových dotací otevřený, s možností průběžného vkládání vyhovujících zařízení.

Předběžné podmínky pro fyzické osoby, tedy potenciální žadatele, kterými jsou vlastníci rodinných domů, jsme již dříve zveřejnili v sekci „Dokumenty“. Jedná se o předběžné podmínky, které byly zveřejněny Ministerstvem životního prostředí a každý kraj má možnost si tyto podmínky doplnit či upřesnit, což se vzhledem k pokračujícím jednáním a upřesňování podmínek kotlíkových dotací předpokládá i ze strany Olomouckého kraje.


Poslední změna 13. 06. 2017 14:29:19