Satira ovládne slavnostní zahájení – Jeden svět Olomouc začíná!

27. 03. 2017

Po roce dnes, v pondělí 27. 3., opět startuje festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Olomouc! Diváky přivítá dvěma projekcemi v kině Metropol a opening párty s koncertem kapely Flash the Readies v Jazz Tibet Clubu.

Už v 16:00 proběhne v kině Metropol první projekce dokumentu My jsme počátek lidstva, který vypráví o posledních 400 členech kmene Džarava žijících na Andamanských ostrovech, daleko v Indickém oceánu, snažících se chránit svůj ráj, který ohrožují obchodníci s alkoholem a tabákem nebo přicházející turisté. Indická vláda se pokouší Džaravy asimilovat, ale nebere ohled na to, že jejich svět má jiná pravidla. Po filmu bude následovat debata s Martinem Hříbkem odborným asistentem na Ústavu jižní a centrální Asie v rámci Univerzity Karlovy, který působil také na univerzitách v Kalkatě a Melbourne.

Satira je každodenní revoluce – slavnostní zahájení v 18:00 v kině Metropol

Události arabského jara zasáhly do života nejednomu člověku. Egyptský chirurg Bassem Youssef by o tom mohl vyprávět. A vlastně taky vypráví. Prostřednictvím oceněného časosběrného dokumentu mladé režisérky Sary Taksler Škádlení Goliáše, kterým slavnostně zahájíme letošní 18. ročník festivalu Jeden svět Olomouc v kině Metropol v pondělí 27. března od 18 hodin. Na projekci bude navazovat debata s Markem Hudemou, redaktorem zahraniční rubriky Hospodářských novin, který píše zejména o Blízkém východě, muslimském světě a Asii. V minulosti pracoval i pro Lidové noviny nebo časopis Respekt.​

Americký snímek Škádlení Goliáše, který deník The New York Times označil za prvotřídní dokument, lámající ve světě rekordy v návštěvnosti, se stal jedním z divácky nejoblíbenějších snímků na pražském festivalu Jeden svět! A není divu. Hlavním hrdinou příběhu je Bassem Youssef – člověk, kterého budete milovat, nebo nenávidět. Bassem dříve pracoval jako chirurg, pak se ale rozhodl svou lékařskou kariéru opustit a věnovat se provokativní mediální sféře.

Díky své satirické talk show, ve které zesměšňoval politické činitele, si získal pozornost více než třiceti milionů diváků. Sláva, vliv a sledovanost milionů lidí je však pouze jedna strana mince. Takové chování egyptský režim neodpouští, a tak ruku v ruce s úspěchem přišel i strach. Strach o život rodiny, přátel i svůj vlastní. Výhružky se stupňovali a Bassem se stal natolik nepohodlným, že chtě nechtě musel odejít do exilu. Ani to ho ale nezastavilo…

Jeden z nejznámějších světových časopisů TIME ho dokonce v roce 2013 uvedl na seznamu sta nejvlivnějších lidí světa. Portrét tohoto výjimečného člověka zachytila Sara Taksler do 113 minut trvajícího snímku, který v současné době putuje napříč Spojenými státy a ohromuje diváky na nejrůznějších zahraničních festivalech.

Vesmírná hudba Flash the Readies – opening party ve 21:30 Jazz Tibet Clubu

Slavnostním zahájením v kině Metropol však nekončíme! Společně se přesuneme do prostor jen pár kroků vzdáleného oblíbeného olomouckého Jazz tibet Clubu, kde od 21:30 hodin propukne eruptivní postapokaliptický koncert skupiny Flash the Readies s úžasnou deep space vizuální show! Kluci představí své nejnovější album Kayos, o kterém řekli: „Stvořili jsme soundtrack k neexistujícímu postapokalyptickému filmu.“ A slaví s ním úspěch doma i v zahraničí! Po koncertě se můžete těšit na hudební set pod záštitou Rádia UP AIR, který vás roztančí až do rána!

Satira ovládne slavnostní zahájení – Jeden svět Olomouc začíná!


Poslední změna 27. 03. 2017 08:50:16